Angelika Pelsink: 'Portefeuille spreekt me erg aan.'
Angelika Pelsink: 'Portefeuille spreekt me erg aan.' Foto: Bastiaan Miché

Nieuw in de politieke arena, maar toch voldoende kennis en ervaring

HILVERSUM Het was lang onduidelijk wie na Karin Walters de tweede wethouder binnen de nieuwe coalitie namens Hart voor Hilversum zou worden. De keuze viel uiteindelijk op de voor velen totaal onbekende Angelika Pelsink. Toch, zegt zij zelf, beschikt deze net 60 geworden Hilversumse over voldoende kennis en ervaring om van betekenis te zijn.

Ze is in Hilversum geboren, vertrok daarna met haar ouders naar Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland, kwam terug in Hilversum en verhuisde op haar 23ste met haar toen kersverse echtgenoot Max naar Vreeland. Aanvankelijk ging ze aan de slag in de hulpverlening, maar op haar 29ste wilde Pelsink weer studeren. Een opvang voor haar inmiddels geboren twee zonen was er echter niet,
dus besloot ze zelf maar een kinderopvangorganisatie te starten. De Klimboom groeide vervolgens uit tot een bedrijf met een omzet van 20 miljoen euro en 200 ondernemers. "Dan word je ondernemer en krijg je veel bestuurservaring", zegt Pelsink, tot vorig jaar voorzitter van de ondernemersvereniging in Vreeland. Ze stopte daarmee, omdat ze alweer enige tijd in Hilversum woont. "Ik deed van alles in Vreeland op ondernemers- en sportgebied, maar ik woonde er niet meer. Ik wilde me daarom meer met Hilversum bezighouden."
Bij haar afscheid als voorzitter van de ondernemersvereniging in Vreeland begin dit jaar werd ze omschreven als iemand die de discussie niet uit de weg gaat en een verbinder is. Toch voelde ze nooit de behoefte om de politiek in te gaan, ondanks dat verschillende partijen haar al eens benaderden. Ze zei altijd nee, omdat - zegt Pelsink nu - haar huid nog niet dik genoeg was. Nu is dat wel het geval. De keuze voor Hart voor Hilversum was geen moeilijke. "Het gaat mij om het lokale gebeuren en (lachend, red.) mijn man beval het aan. Vervolgens heb ik gesprekken gehad en de partijprogramma's bekeken. Dat beviel. En bij Hart heb je zo'n gemĂȘleerd gezelschap, in elke wijk hebben we vertegenwoordigers. Dat is waar het mij om gaat."
De nieuwe wethouder van Buurten & Wijken, Welzijn, Zorg en project Monnikenberg bezette voor de verkiezingen de negende plek op de kieslijst van Hart. Zij kreeg dus net geen zetel in de gemeenteraad. Hoewel de keuze voor een tweede wethouder binnen de lokale partij allesbehalve soepel verliep en fractieleider Karin Walters hierover al haar excuses heeft aangeboden aan de leden, heeft Pelsink zin in haar nieuwe job. "De portefeuille, waarbij mijn ervaring in de zorg en als ondernemer van pas komt, spreekt me erg aan. Ik kan hierin zeker van betekenis zijn. Zeker als het gaat om de toekomst van de drie wijkcentra en het realiseren van meer inspraak. Daar kunnen we stappen in zetten."