'Nieuwe coalitie vooral bezig met baantjes'

HILVERSUM Het CDA in Hilversum is not amused over het 'buitenproportionele' aantal wethouders van zeven in het nieuwe college van burgemeester en wethouders.

Vorige week brachten de vier coalitiepartijen Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks naar buiten dat de nieuwe wethoudersploeg uit maar liefst zeven wethouders (6,6 fte) bestaat. En dat terwijl het vorige college vijf wethouders (4,1 fte) telde. Ook binnen die vier nieuwe coalitiepartijen leek niemand daar blij mee, maar gezien al de extra taken die Hilversum op haar bordje krijgt de komende jaren, is er geen andere oplossing. Althans, dat was de verklaring.

Het CDA in Hilversum, dat ondanks de winst bij de gemeenteraadsverkiezingen toch veroordeeld is tot de oppositie, denkt daar net even anders over. "De uitbreiding van 4 naar 6,6 fte-wethouders is een novum in Hilversum: nog nooit vergde het besturen van de mediastad de inspanning van zo'n grote wethoudersploeg", aldus fractievoorzitter Olaf Streutker. "Voor de Hilversumse burger wekt deze volstrekt onnodige uitbreiding een beeld op van onderhandelende coalitiepartijen die vooral bezig zijn met het verdelen van de baantjes en niet in dienst staan van de samenleving of prioriteit geven aan het verstandig besturen van ons dorp."
De christendemocraten dienden woensdagavond een motie in met het verzoek dit aantal terug te draaien. Op dat moment was deze krant al gedrukt.


Pleidooi voor referendum bij herindeling

HILVERSUM Inwoners van Hilversum en Wijdemeren hebben recht op inspraak bij zoiets ingrijpends als een herindeling. Dat vindt de Hilversumse PvdA.

De sociaaldemocraten willen daarom een raadgevend referendum in zowel Hilversum als Wijdemeren als onderdeel van het proces om tot herindeling te komen. "Een fusie hoort een verbinding met wederzijdse instemming te zijn, maar het lijkt erop dat het vanuit Wijdemeren meer als een gevalletje #MeToo wordt gezien", meent PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge. Woensdagavond diende zij dit amendement in de gemeenteraad in. Toen was deze krant al gedrukt.