'Ga maar vuurwerkbrillen uitdelen'

HILVERSUM Hoewel de bewoordingen netjes zijn, is burgemeester Pieter Broertjes zichtbaar boos op het kabinet. Dat de beleidsmakers in Den Haag niets zien in een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen vindt hij van de zotte. Dat laat hij blijken tijdens 'Het Gesprek Met' van deze krant en GooiTV.

Volgens Broertjes zegt het kabinet met dit besluit, dat hij een gemiste kans noemt, dat ze in het land maar wat vuurwerkbrillen moeten uitdelen voor de jaarwisseling en succes ermee. Dat druist tegen de maatschappelijke stroming in, zo meent hij. Er is sprake van een kentering in de vuurwerkdiscussie. Dat toont het verzoek tot een verbod van een aantal gemeenten aan.

Broertjes zegt voor de camera's dat onder meer de politie de jaarlijkse ellende wat betreft vuurwerk rondom oud en nieuw meer dan zat is en dat ook oogartsen voor een verbod zijn. Daarnaast leggen ze in Den Haag de adviezen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) compleet naast zich neer. Dit orgaan stelt een verbod voor omdat knalvuurwerk en vuurpijlen voor letsel en overlast zorgen.

"Het is de meest gevaarlijke dag van het jaar, zo stelt de OVV. Mensen zijn bang om tijdens de jaarwisseling over straat te lopen. Dat is niet normaal en het kabinet wil daar gewoon mee doorgaan", aldus de burgemeester. "Ik vind dat onbegrijpelijk en teleurstellend."