Componist Peter Greve en illustrator Rik van Linden.
Componist Peter Greve en illustrator Rik van Linden. Foto: Philip Smet

Hilversums jubileumconcert met twee premières in MCO

Een bijzonder muzikaal feest dit weekend, waarvoor drie muziekverenigingen en de gemeente de handen ineen hebben geslagen.

HILVERSUM COV Hilversum bestaat negentig, het City Orkest zeventig en het Goois Symfonie Orkest 35 jaar. Omdat het ook nog eens 'Hilversum 100 jaar Mediastad' is, treden de drie verenigingen komend weekend op in het Muziekcentrum van de Omroep.

Het Goois Symfonie Orkest en COV Hilversum werken samen in drie composities van Gooise bodem. Er worden twee premières gegeven van werken van de Gooise componisten Ruud Bos en Peter Greve. Deze werken zijn tot stand gekomen in opdracht van het GSO en met subsidie van de gemeente Hilversum.

In 'Hille' van Ruud Bos komt een oude legende over het ontstaan van de naam Hilversum tot leven. Het door Peter Greve gecomponeerde werk 'Thuiskomst' is een klankverhaal voor koor en orkest dat de ontwikkeling van adolescent tot volwassene tot uitbeelding brengt. Tijdens de uitvoering wordt het verloop van de handeling geïllustreerd met geprojecteerde lichtbeelden van Rik van Linden van den Heuvell.
In 'Five Mystical Songs' van Ralph Vaughan Williams werken het GSO en COV Hilversum wederom samen. In dit stuk worden oude religieuze gedichten van George Herbert voorgedragen. De solopartij in dit werk voor koor, bariton en orkest wordt – net als in 'Hille' - gezongen door Bert Simhoffer.
Het City Orkest speelt een medley van Rogier van Otterloo: 'Op Hoop van Zegen', 'Soldaat van Oranje', 'Help! de Dokter Verzuipt', 'Turks Fruit: Het Mistige Rooie Beest', 'München 74', en 'Rondo I'.
Zowel het concert van zaterdag als zondag begint om 15.00 uur. Kaarten kosten 15 euro (tot 18 7,50 euro, tot 12 jaar gratis). Reserveren kan via www.mcogebouw.nl/agenda