Zon of sneeuw: de beste vrouwelijke bbq'er van het jaar kookt buiten. 'Ze willen hier thuis niet anders meer.'
Zon of sneeuw: de beste vrouwelijke bbq'er van het jaar kookt buiten. 'Ze willen hier thuis niet anders meer.' Foto: Karin van Leeuwen

Gemma beste bbq'er van het jaar

De barbecue is van De Man. Pot bier in zijn ene hand, vleestang in de andere. 'Vrouwen doen het veel beter. Ze moeten alleen durven", stelt Missbbq Gemma van Leuven.

Hilversum Gemma van Leuven (35) had tot voor twee jaar geleden nog nooit achter de barbecue gestaan en in april is ze zowel door het publiek als door een vakjury verkozen tot vrouwelijke 'BBQ'er of the Year'. "Mijn man was degene die op zomerse dagen de kooltjes aanstak. Ik bemoeide me er, net als vele andere vrouwen, nooit mee." Een lange file waarin de heer des huizes shocking klem stond, zorgde voor de kentering.

Ze zouden gaan barbecueën en ongeduldig en hongerig wachtten Gemma en haar twee zonen op papa. "Hij stond in de file en het nog wel even kon duren. Ik dacht: ik ga het zelf doen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat ik dat niet kan." Ze zette de Weber neer en deed kooltjes in de starter, zoals ze haar man zo vaak had zien doen. Het aanmaakblokje gooide ze er bovenop. "Wist ik veel dat dat onder de kooltjes moest", grijnst de Hilversumse nu. Toen het vuur eenmaal op de juiste temperatuur was, ging het als een malle.
Ze had er lol in. Haar man en kinderen moesten toegeven: ze deed het geweldig. "Nooit geweten dat ik daar talent voor heb. Ik kookte gewoon dagelijks, maar aan de barbecue kwam ik niet."

Missbbq.nl

Sinds die eerste keer liep haar hobby uit de hand. "Ik vroeg me af waarom je alleen vlees op de barbecue zou bakken? Waarom zou ik er niet een volledige maaltijd op bereiden?" Ze ging aan de slag. Ze hield haar bevindingen bij in een blog op missbbq.nl en tot haar grote verrassing kreeg ze steeds meer volgers, zowel op Instagram als Facebook. Van Leuven ontdekte dat er culinaire wedstrijden zijn en waagde de gok. "De opdracht was: lever een restaurantwaardig bord aan. Met welk vlees je aan de slag moet, krijg je van tevoren te horen zodat je je kunt voorbereiden." De eerste wedstrijd waar ze aan meedeed, was tijdens de aftrap van de Nationale Barbecue-weken.
"Stond ik daar tussen de grote mannen met baarden te koken," lacht ze, "maar ik ging wel mooi met de eerste prijs naar huis." Momenteel bereidt ze zich voor op de wedstrijd in Waddinxveen komende zaterdag.

Inspireren

Verdient ze nu haar brood met barbecueën? Van Leuven schudt haar hoofd. "Een jaar geleden besloot ik mijn baan als bankmedewerker op te zeggen. Ik heb dertien jaar in de verpleging gewerkt, toen bij een bank en ik had er genoeg van. Ik maakte weken van vijftig uur, maar was ook moeder van twee mannen, die ik niet had gekregen om 's ochtends en 's avonds een half uur te zien. Ik was altijd al fan van koken en bakte taarten en andere zoetigheden. Maar sinds ik buitenkoken heb ontdekt, weet ik dat daar mijn talent ligt." Ze levert op bestelling hapjes en barbecuet op feesten en partijen. Met haar site wil ze dames inspireren om vaker achter de barbecue te staan, omdat vrouwen het beter kunnen dan mannen.
"Ik kook nu het hele jaar door buiten. Als het echt niet anders kan bereid ik de maaltijd in de keuken, maar dat vinden mijn mannen niet leuk." Om vier uur 's middags steekt ze de barbecue aan zodat-ie rustig op temperatuur kan komen. Volgens Missbbq moeten mensen af van het idee dat je tijdens een barbecue veel vlees moet eten. "Pak een gietijzeren pannetje, beetje olie erin, gesneden groenten en zet het naast het vlees. Dat doe je dan ook met je aardappeltjes en je hebt een heerlijke maaltijd."

'Wist ik veel dat het aanmaakblokje onder
de kooltjes moest'