Taxateur Frederik Baerveldt laat de ets zien.
Taxateur Frederik Baerveldt laat de ets zien. Foto: Mijn Lijstenmakerij

Rommelmarkt Rembrandt echt

Hilversum "O, kijk, nu wordt het interessant", waren de enthousiaste woorden van taxateur Frederik Baerveldt tijdens de tiende Kunst en Kitschdag bij Mijn Lijstenmakerij. Al meteen 's ochtends kuierde een man de winkel aan de 's-Gravelandseweg binnen met een ets onder zijn arm. Gekocht op een rommelmarkt voor een tientje.

door Karin van Leeuwen

"Het was hilarisch," vertelt Bianca van Meerten van de lijstenmakerij, "want wat de man niet wist was dat hij voor een prikkie een ets van Rembrandt had gekocht. Hij vond het wel een mooi plaatje." Baerveldt had direct in de gaten dat het een echte ets van Rembrandt was. Hij zag dat aan het antieke papier en met een loep kon hij concluderen dat het om een kopergravure ging. Bianca: "Het wordt nog gekker, want Frederik had deze ets dertig jaar geleden al eens onderzocht. Toen hij op de achterkant ervan een brief van Hofstede de Groot zag, wist hij het zeker: dat is een echtheidsverklaring uit 1926 van de grote Rembrandt-kenner Hofstede de Groot."
Dertig jaar geleden bracht 'De kruisafname van Christus' tienduizend gulden op tijdens een veiling. Baerveldt vermoedt dat de prent op een gespecialiseerde veiling zeker zesduizend euro oplevert omdat deze in goede staat is en goed zwart is afgedrukt, iets dat verzamelaars graag willen. Hoe het mogelijk is dat de ets op een rommelmarkt terecht is gekomen, is niet bekend. De eigenaar van de Rembrandt was met stomheid geslagen. Naast de Rembrandt taxeerde Baerveldt een boekwerk vol litho's van Picasso, een litho van Anton Pieck uit 1927 en een werk van Marino Marini. "We kijken terug op een geslaagde dag, ondanks dat het minder druk was dan onze voorgaande Kunst en Kitschdagen."