Mirjam Kooloos van LH kraakte het hoge aantal van zeven wethouders in het college, maar stemde wel in met het akkoord.
Mirjam Kooloos van LH kraakte het hoge aantal van zeven wethouders in het college, maar stemde wel in met het akkoord. Archieffoto: Bastiaan Miché

Zorgen over 'fundament' nieuw college

Op Leefbaar Hilversum na hebben alle oppositiepartijen deze week tegen het nieuwe coaltieakkoord van Hart voor Hlversum, D66, VVD en GroenLinks gestemd.

HILVERSUM "Een stem op de VVD, bleek een stem op D66: ze kunnen niet zonder elkaar, maar blijkbaar wel zonder ons. Samen de grootste, samen de macht. Niet de 'zogenaamde' coalitieleider Karin Walters van Hart voor Hilversum, niet Jan Kastje van GroenLinks, maar Wimar Jaeger en Floris Voorink van de nieuw opgerichte partij 'VVD66' zitten met dertien zetels samen opnieuw aan het roer in Hilversum."

Dat zei CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker in de gemeenteraad onder andere tijdens de bespreking van het nieuwe coalitieakkoord. Daarmee toonde de christendemocraat duidelijk zijn frustraties over het feit dat zijn partij bij de formatiebesprekingen (op verzoek van de VVD) plaats had moeten maken voor D66.
Maar net als Streutker waren ook de andere oppositiepartijen kritisch over het volgens hen 'onduidelijke', 'vage', 'niet concrete' akkoord, plus daarbij het volgens velen absurd hoge aantal van zeven wethouders. Bovendien zijn er zorgen en twijfels over die nieuwe coalitie. Immers, Hart voor Hilversum en D66 waren in het verleden niet bepaald de beste maatjes. "We wensen jullie veel kracht om aan de slag te gaan, maar we twijfelen of het fundament wel sterk genoeg is", aldus Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie. Ook fractievoorzitter Femke van Drooge van de PvdA stelde dat het nieuwe college eerder vier losse eilandjes dan een team vormen.
Vreugdenhil hekelde verder de constatering dat de oppositiepartijen nergens in het akkoord voorkomen en diende daarom een motie in met de oproep dat alle fracties (ook die in de oppositie) op constructieve en gelijkwaardige wijze kunnen bijdragen aan het besturen van Hilversum. Een motie die uiteraard ook door de coalitiepartijen werd ondersteund.
Dat gold overigens niet voor de moties waarin werd voorgesteld om een referendum onder inwoners te organiseren over een eventuele fusie tussen Hilversum en Wijdemeren. Ook de motie voor het reduceren van het aantal wethouders of het aantal uren dat zij maken, kreeg onvoldoende steun.
Namens de SP vroeg fractievoorzitter Bianca Verweij zich af hoe alle ambities van het nieuwe college op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid en bereikbaarheid betaald moeten worden. Zeker als het aantal wethouders stijgt van vijf naar zeven, een kostenverhoging van een miljoen euro in vier jaar. Besteed dat geld dan in de GGZ, aldus de socialiste.
Mirjam Kooloos van Leefbaar Hilversum greep andermaal de gelegenheid aan om Hart voor Hilversum te beschuldigen van kiezersbedrog. De partij die voor de verkiezingen zo tegen Gooistad was, is nu immers akkoord gegaan met een mogelijke fusie met Wijdemeren om later eventueel tot één Gooistad te komen. Inhoudelijk had zij - in tegenstelling tot de overige oppositiepartijen - niet zo veel aan te merken op het coalitieakkoord. Als enige oppositielid stemde zij daarom wel hiermee in.
Vervolgens kregen ook de zeven wethouders van nagenoeg alle raadsleden ieder hun steun. Jan Kastje van GroenLinks en Annette Wolthers van D66 kregen zelfs goedkeuring van alle 35 aanwezige raadsleden. Zij kunnen daarom aan de slag met het, zoals coalitieleider Karin Walters het verwoordde, 'flinke akkoord'. Als cadeau kregen zij allen van Van Drooge een pluchen speelgoedbeertje.