De Kerkstraat.
De Kerkstraat. Foto: Bastiaan Miché

Winkels centrum Hilversum mogen iedere zondag open

HILVERSUM Winkeliers in het centrum van Hilversum mogen voortaan zelf bepalen of zij wel of niet de deuren van hun zaak op zondag openen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad ging deze week akkoord met de nieuwe winkeltijdenverordening die hen deze keuze biedt.

Alleen het CDA, SP en ChristenUnie - samen goed voor 8 van de 37 raadszetels - stemden tegen het voorstel van economiewethouder Wimar Jaeger. Behalve de gedachte dat de zondag een rustdag is, vroeg CDA-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen zich af of de winkels in Hilversum wel onderscheidend genoeg zijn om zeven dagen per week open te gaan. "Daarmee wil ik niet iedereen de put in praten, maar we moeten wel realistisch zijn." Namens de ChristenUnie voegde Aafke Vreugdenhill toe dat veel Hilversummers op dit punt allesbehalve trots zijn op Hilversum en zich zelfs diep schamen.
Ook de PvdA en Leefbaar Hilversum hadden hun bedenkingen, met name omdat bewoners van dat centrum er extra betaaldparkeerdagen bij krijgen. De sociaaldemocraten dienden aanvankelijk een motie in met het verzoek aan het college om met buurtbewoners hierover in overleg te gaan, maar hielden deze uiteindelijk aan. Er komt namelijk eind dit jaar nog een evaluatie en bovendien gaat Jaeger deze dagen al in gesprek met bewoners. Hij benadrukte dat niet de gemeente bepaalt wanneer de winkels opengaan, maar dat winkeliers alle vrijheid hebben om dat zelf te doen.