Alleen nog fietsparkeren op plek waar dat mag.
Alleen nog fietsparkeren op plek waar dat mag. Foto: Bastiaan Miché

Vanaf september handhaven op verkeerd gestalde fietsen

HILVERSUM Nu de gemeente 500 extra parkeervoorzieningen heeft gerealiseerd, is het echt tijd dat Hilversummers de fiets niet zomaar blijven neergooien. Dat kan over een paar maanden ook niet meer, want er gaat gehandhaafd worden en dan kunnen de fietsers hun tweewieler ophalen bij het depot.

Vanaf september gaat de gemeente daadwerkelijk handhaven. Wie zijn fiets neerzet in het centrum op een plek waar dat niet is toegestaan, mag daarna zijn of haar stalen ros elders ophalen. "We beginnen mild", laat een zegsvrouw van de gemeente weten. Dat betekent dat er in de eerste maand geen kosten aan het ophalen van de fiets verbonden zijn. Dat wordt vanaf oktober anders. Dan moet de eigenaar van de tweewieler een bedrag betalen bij het fietsdepot op de Kerkbrink. Twee buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) gaan zich hiermee bezighouden, zo laat de gemeente weten.

Hilversum gaat niet van de ene op de andere dag zomaar handhaven. Eerst komt er een stevige communicatiecampagne. Dat gebeurt in juli en augustus. Op straat en in de winkels zijn flyers, viltjes en borden te vinden die het publiek hierover informeren. Tevens zet de gemeente gedurende deze maanden straatcoaches in. Zij vertellen de fietsgebruikers waar zij hun tweewieler wel en niet mogen neerzetten in het centrum. Maar dat is nog niet alles. "Naast informeren en handhaving proberen we de openbare ruimte zo in te richten dat verkeerd stallen ontmoedigd wordt", klinkt het verder nog uit het raadhuis.

De Stichting Centrum Hilversum merkt op dat ondernemers hun personeel ook gaan voorlichten. De medewerkers krijgen het verzoek hun fiets, die vaak langer in het centrum staat, op een rustige plek neer te zetten, zodat er meer ruimte is voor de gasten.

Steeds meer Hilversummers komen met de fiets naar het dorp. Daar is de gemeente blij mee, maar dat leidt regelmatig tot een chaos in het centrum, zoals op de Kerkbrink en de Groest. Om de openbare ruimte een beetje netjes te krijgen en te houden, zijn eind vorig jaar en begin 2018 500 extra fietsparkeerplekken gerealiseerd in het centrum, onder meer bij Mout, op de Groest en de Kerkbrink.

Daarmee is de kous wat betreft de gemeente nog niet af. Nog altijd bestaat de wens om een inpandige fietsenstalling te realiseren waar de centrumbezoekers hun fiets kwijt kunnen en waar ook nog een openbaar toilet gerealiseerd kan worden. Begin maart opperde wethouder Floris Voorink dat een fietskelder in het oude V&D-pand een goede optie is. Het pand aan de Kerkstraat 47-51, dat leeg staat sinds april 2016, is daar uitermate geschikt voor, zei de liberaal. Hij sprak de hoop uit dat de gemeente bereid is om aan te haken in de ontwikkelingen rond het pand. Een van die ontwikkelingen is de verhuizing van de C&A.

Openbare ruimte een beetje netjes krijgen en houden