De FNV Gooi en Vechtstreek is een van de organisatoren van 'Ben ik het waard?'
De FNV Gooi en Vechtstreek is een van de organisatoren van 'Ben ik het waard?' Foto: Club FNV

Op de bres voor behoud minumloon van 'vergeten groep'

HILVERSUM Voor mensen met een arbeidsbeperking is het al een hele kunst om aan een baan te komen. Met de voorgenomen loondispensatie van het kabinet gaat dit nog lastiger worden, is de vrees. Het gat tussen de wal en het schip groeit. Om deze situatie aan te kaarten vindt donderdag 21 juni in het raadhuis de bijeenkomst 'Wij staan op! Ben ik het waard?' plaats.

Op initiatief van de Hilversumse SP hebben de FNV Gooi en Vechtstreek, het landelijke Wij staan op! en LFB, door en voor mensen met een verstandelijke beperking, de handen ineengeslagen. 'Samen werken aan een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet en waarin mensen met een arbeidshandicap rechtvaardig en gelijkwaardig worden behandeld. Hoe doen we dat?', is het centrale thema van deze sessie, die onder meer bedoeld is voor werkgevers en politici.

"Er mag niet aan het minimumloon getornd worden. Daar hebben we hard voor gevochten en daar zullen we voor blijven vechten", meldt Martin Overbeeke namens de FNV Gooi en Vechtstreek. Tijdens de raadsvergadering van afgelopen woensdag diende de SP-fractie twee moties ('Minimumloon geldt voor iedereen' en 'Geen discriminatie door loondispensatie') in die betrekking hebben op de loondispensatieplannen van VVD-staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beide moties zijn aangehouden omdat de socialisten te horen kregen dat het college een brief naar Den Haag gaat schrijven en omdat zij de resultaten van de bijeenkomst van volgende week donderdag wil afwachten.

De organisatoren van de bijeenkomst, waarbij ook mensen van de doelgroep aanwezig zijn, zijn ervan overtuigd dat de plannen van Van Ark voor meer problemen gaan zorgen. Actie is nodig. "Deze groep wordt vergeten", stelt SP-fractievoorzitter. "Iedereen heeft er de mond van vol om deze groep aan het werk te krijgen, maar onder de streep is het te veel gedoe en geeft het te veel rompslomp, waardoor de keuze toch valt op andere mensen. Dat zorgt ervoor dat deze groep mensen zich niet welkom en niet gewaardeerd voelt."
De bijeenkomst begint om 18.00 uur met soep en een hapje. Een kwartier later doet Frank Oskamp, directeur Tomingroep, het openingswoord. Om 18.45 uur starten twee workshops waaraan onder anderen Kitty Jong van de landelijke vakbond en Naomi Doevendans van Wij staan op! hun medewerking verlenen. Hierna volgt nog een plenaire sessie met onder meer verhalen van ervaringsdeskundigen.

Aanmelden voor de bijeenkomst is gewenst in verband met de catering. Dat kan via bluebear@live.nl onder vermelding van 'Wij staan op!'.