De Jonge Haan komt voor in de debuutroman van Elsbeth de Jager.
De Jonge Haan komt voor in de debuutroman van Elsbeth de Jager. Foto: Karin van Leeuwen

Naar De Jonge Haan rijden om te luisteren naar het knerpend grind

'Schat, ik wil even met je praten. Ik ben erachter gekomen dat ik op mannen val." Als je man dat zegt, staat je wereld op z'n kop. Elsbeth de Jager schreef er het boek 'Chaos' over.

Hilversum Het puntje van haar tosti doopt ze in de ketchup en ze laat haar trillende hand zien. "Kijk, ik heb echt honger, ik ben hartstikke druk. Over een week gaan mijn man en ik verhuizen en ik heb stapels werk liggen. Ik bedenk me nu dat ik nauwelijks heb gegeten", zegt Elsbeth de Jager. En o ja, tussen alle drukke bezigheden door is haar boek 'Chaos' gisteren gepresenteerd. "Er staat een scène in die zich hier in De Jonge Haan afspeelt", tilt ze een tipje van de sluier op.

Trots pakt ze haar debuutroman uit een tas. Nog maar twee dagen geleden kreeg ze het exemplaar van haar uitgever Tinteling Romance. Een verhaal over een vrouw wiens man, na jaren huwelijk, homoseksueel blijkt te zijn. Het onderwerp sneed ze eerder aan in het kinderboek 'Hoe bedoel je?' waarin de tienjarige Naomi de hoofdrol speelt. De moederfiguur uit 'Hoe bedoel je?' bleef De Jager bezighouden. Daarom riep ze een moederfiguur in het leven en gaf haar de hoofdrol in 'Chaos'.
"Ik schreef dus eerst over de ervaring vanuit Naomi, een kind. Maar opeens leek het me ook interessant om te beschrijven hoe het voor een heteropartner is als je hoort dat je partner valt op iemand van hetzelfde geslacht. Zo kwam Lara tot leven." Ze besloot haar te laten schitteren in een roman en deed daarvoor research. Ze sprak met vrouwen en mannen die soms meer dan twintig jaar waren getrouwd met een man of vrouw die uiteindelijk vertelde homoseksueel te zijn.

Verloren strijd

Wat De Jager verbaast, is dat veel mensen op de hand van de homoseksuele partner zijn. Dat ze het zo knap vinden dat hij of zij uit de kast is gekomen. Volgens haar bekommert nauwelijks iemand zich om de heteropartner. Zij hebben de strijd bij voorbaat verloren en blijven achter met lege handen. Helemaal schrijnend blijkt het te zijn als er jonge kinderen in het spel zijn. "Als er een omgangsregeling is, zijn de kinderen soms de ene week bij hun ene ouder en de andere week bij de ander. Dat is heel heftig, bleek uit gesprekken. Uit de verhalen blijkt ook dat de achtergebleven hetero zich een soort van bedrogen voelt. Wat stelde hun huwelijk al die jaren dan voor?"

Boodschap

Naast ervaringsdeskundigen bezocht De Jager twee psychologen die blij waren dat ze de roman schreef omdat er nauwelijks boeken zijn over dit onderwerp. Want naast leesvermaak - het boek is ook interessant voor mensen die er niet mee te maken hebben, maar geïnteresseerd zijn in een feelgoodroman met een onderwerp met diepgang - zit er een boodschap in. Kunnen mensen er misschien troost uit halen. "Toen ik met dit boek startte, wilde ik het vooral prachtig schrijven, er een meesterwerk van maken. Daardoor werd het loodzwaar en dat wilde ik juist niet. Het is een roman die, volgens recensenten, lekker wegleest maar het onderwerp wel bij de wortels aanpakt."

'De achtergebleven hetero voelt zich een soort van bedrogen'

Heterocoach

Grijnzend roert ze in haar latte macchiato. "Wist je dat De Jonge Haan in mijn boek voorkomt? Het verhaal speelt zich deels in Hilversum af en ik ben hier naartoe gereden om het goed te beschrijven. Ik liep om het restaurant heen, keek hoe het eruitzag, luisterde hoe het grind onder mijn schoenen knerpte." Er zit nog een Hilversums tintje aan haar boek: Helma Ketelaar. De Jager vond deze heterocoach via Facebook en ontdekte dat ze in dezelfde plaats wonen. "Helma nam contact met me op en vroeg of ik 'Chaos' tijdens het Midzomergrachtfestival in De Kargadoor wilde presenteren." Ketelaar is juichend over het boek. Niet alleen omdat alle zinnen en woorden van Lara raak zijn, maar ook omdat er eindelijk een feelgoodboek over de hetero partner van de homo is verschenen. Regelmatig staat zij partners bij als hun man of vrouw heeft verteld dat hij of zij homoseksueel is.

Televisieprogramma

Het eerste exemplaar van De Jagers boek werd gisteren overhandigd aan Tiny, bekend van het televisieprogramma 'Ouders uit de Kast'. De serie die in het voorjaar werd uitgezonden op NPO 3, liet zien wat er gebeurt in een gezin als een van de ouders uit de kast komt. Want de impact kan groot zijn als een van de ouders van de een op de andere dag een relatie heeft met een partner van dezelfde sekse. De partner die achterblijft heeft niets meer en moet opnieuw beginnen.

Lezingen

De Jager hoopt dat ze de partners die met lege handen achterblijven, een hart onder de riem kan steken. Met haar kinderboek over hetzelfde onderwerp is haar dat gelukt; vaak krijgt ze vragen van jonge lezers die een presentatie voor de klas willen houden. Het zijn kinderen die hebben meegemaakt dat een van hun ouders homoseksueel blijkt te zijn en daarover willen vertellen aan hun klasgenoten. "Ik vind het zo goed en dapper van die kinderen dat ze hun gevoelens aan hun klasgenoten tonen. Als ik word gebeld stel ik voor om langs te komen op school om een lezing te geven. Dat doe ik regelmatig en elke keer weer vind ik het een feestje om te doen."