HSG Open in Lapershoek helemaal vol

hilversum Hotel Lapershoek in Hilversum is komend weekend voor alweer de dertiende maal het decor van het HSG Open schaaktoernooi. Pakweg 220 deelnemers hebben zich aangemeld - van de jongste beginners tot en met internationale grootmeesters. Daarmee is het toernooi net als voorgaande jaren weer helemaal vol.

Bijzondere belangstelling gaat er dit jaar tijdens de HSG Open uit naar GM Jorden van Foreest (19 jaar), de jongste grootmeester van Nederland. Hij neemt samen met zijn talentvolle zus Machteld van Foreest (10 jaar) deel aan het toernooi. Ook speelt HSG-coryfee en ex-winnaar van het HSG Open GM Friso Nijboer mee, die op de slotdag, 24 juni, voor het publiek de slotanalyse van het toernooi verzorgt. Het toernooi is voor publiek gratis toegankelijk.
Net als vorige jaren is er vrijdag een schaakclinic voor Hilversumse basisscholen door schaaktrainer Pascal Losekoot. Bijzonder is dat de Hilversumse basisschool De Kindercampus, de kersverse winnaar van het NK basisonderwijs, deze clinic ook bezoekt.

Naast het HSG Open-toernooi zijn er deze zomer tal van nevenactiviteiten, zoals een jeugdtoernooi in Pinetum Blijdenstein en het Snelschaaktoernooi in MOUT.
Schakend Hilversum had sowieso al een vliegende start in 2018 met het Tata Steel Chess on Tour-toernooi, dat met de wereldtop in januari een toernooironde speelde in Beeld en Geluid. Na een ontvangst door Sesamstraatfiguren, waarbij Koekiemonster met schaakstukken aan de haal ging en Bert het opnam tegen wereldkampioen schaken Magnus Carlsen, konden de gasten zien hoe de sterkste schakers ter wereld het tegen elkaar opnamen.