Anet Kazemier doet voor het eerst mee aan de Open Atelier Dagen.
Anet Kazemier doet voor het eerst mee aan de Open Atelier Dagen. Foto: Bastiaan Miché

Groot podium voor lokale professionele kunstenaars

Er schuilt heel wat kunstenaarstalent in Hilversum. Daar is de groepsexpositie in Museum Hilversum de komende anderhalve week het bewijs van.

HILVERSUM Hilversumse professionele kunstenaars krijgen tien dagen lang een groot podium om een deel van hun werk te laten zien. Museum Hilversum is van donderdag 21 juni tot en met zondag 1 juli het epi centrum van de lokale kunst met de tentoonstelling '100 werken - 30 kunstenaars'. "Dit is een prachtige opstap om aan een groot publiek jouw kunst te laten zien."

Dat zegt Anet Kazemier. Een podium krijgen buiten het eigen atelier is lastig, geeft ze aan. "Het is in de kunstwereld moeilijk om met de eigen kunst naar buiten te kunnen treden. Daarom is deze tentoonstelling een mooie kans. Het museum is een mooie plek om te zijn en te mogen exposeren."

Deze veelzijdige kunstenares doet voor het eerst mee aan de Open Atelier Dagen, waar de overzichtstentoonstelling een belangrijk onderdeel van is. In Museum Hilversum kunnen bezoekers een voorproefje krijgen van wat de dertig deelnemende kunstenaars in hun mars hebben. In het geval van Kazemier gaat het om een deel van haar serie van bronzen beelden van spelende kinderen op boomstronken. Dat is een speelse terugblik op haar jeugd. Daarnaast maakt zij kunst van kippengaas en fotografeert zij ook nog. Op zaterdag 23 en zondag 24 juni en zaterdag 30 juni en zondag 1 juli is al haar werk te zien in de werkplek bij Gate 51 vlak bij Vliegveld Hilversum.

Beeldhouwer Giel Clijsters is een ouwe rot in het vak. Al sinds 2002 doet de Hilversummer mee aan de Open Atelier Dagen. Het openstellen van de werkplek, in het geval van Clijsters aan het Achterom, zorgt voor een gemĂȘleerd gezelschap dat langskomt. "Je krijgt een heel afwisselend publiek over de vloer. Mensen komen kijken wat er allemaal gebeurt", aldus de beeldhouwer.

Museum Hilversum faciliteert de tentoonstelling waar de dertig geselecteerde kunstenaars hun meest recente werk laten zien. "Het is fijn om deze tien dagen vrij te houden voor de Hilversumse kunstenaars", aldus Veronique Jansen. "Je ziet ook echt ontwikkeling. Ieder jaar wordt de kwaliteit beter", luidt haar vervolg. Ineke van de Rotte, voorzitter van ART Hilversum, bevestigt de lezing van Jansen. De kwaliteit van het werk en de kunstenaar staat voorop. Daarom is er ook een ballotage.
Vanavond is de opening in het oude raadhuis aan de Kerkbrink 6. In de loop van de week zijn er diverse activiteiten, waaronder rondleidingen. Het hele programma is te vinden op www.arthilversum.nl.

De beelden van Giel Clijsters zijn ook te zien.