Op de plek van de ’s-Gravelandseweg 70-72 verschijnen veertien woningen.
Op de plek van de ’s-Gravelandseweg 70-72 verschijnen veertien woningen. Foto: Bastiaan Miché

'Het zou problematisch zijn om deze burgemeester te eren met een straat'

HILVERSUM Met veel genoegen maakte wethouder Wimar Jaeger op 5 juni bekend dat Hilversum een Burgemeester Bootweg krijgt. Daarmee krijgt de 'eerste omroepburgemeester' van Hilversum de eer die hem toekomt. Volgens de SP en de PvdA is die 'ode aan daadkracht', zoals de D66’er meldde, een weinig zorgvuldig genomen besluit. Joost Boot blijkt namelijk een fervent voorstander te zijn geweest van de apartheid in Zuid-Afrika.

"Het zou problematisch zijn om een uitgesproken voorstander van de apartheid te eren met een straatnaam", menen PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge en SP-raadslid Rebekka Timmer. Het tweetal heeft begin deze week artikel 41-vragen gesteld aan het huidige college van burgemeester en wethouders. Hoewel Boot in zijn periode als burgervader van 1951 tot 1968 geliefd was, had hij ook tal van controversiële opvattingen, zoals zijn warme hart voor het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Zijn boek uit 1982 'Praatboek uit Zuid-Afrika' is daar het levende bewijs van, geven de linkse partijen het college mee. Beide fracties willen nu van het nieuwe college weten wat er met deze informatie over burgemeester Boot gebeurt.
Tussen de 's-Gravelandseweg en de Hoge Naarderweg komen veertien nieuwe woningen te staan. Deze komen op de plaats waar de oude molen 'De Ruyter' en het molenaarshuis stonden. Daarom is door de projectontwikkelaar, zo beweren de PvdA en de SP, gekozen voor het Molenpad. Op dinsdag 27 maart is ervoor gekozen om dit straatje toch een andere naam te geven. Het oude college besloot toen het Molenpad om te dopen in de Burgemeester Bootweg. Dat is een eerbetoon aan de man die aan de wieg heeft gestaan van het Media Park. Journalist en auteur van het boek '100 jaar Hilversum Mediastad' gaf eerder dit jaar al aan dat het raar is dat er geen straat vernoemd is naar de grondlegger van dit belangrijke bedrijvengebied in Hilversum. Tevens past deze naam volgens het vorige college goed in de buurt waar meer straten zijn vernoemd naar oud-burgervaders.

Naast politieke vraagtekens geven ook de buurtbewoners om andere redenen aan niet blij te zijn met de naamswijziging. Het Molenpad is een toepasselijker naam voor het straatje gezien het verleden en tevens zijn de omwonenden niet betrokken geweest bij dit besluit. "De kopers zijn niet gekend in deze naamswijziging", laat bewoner Jaap van der Harst weten. "Ik vind het een sympathieke gedachte om deze burgemeester te vernoemen, maar dan is een smalle weg, die geenszins de allure van een laan zal hebben, toch niet de juiste manier om deze geliefde burgervader te eren."

De bewoners laten de naamswijziging niet over hun kant gaan en hebben bezwaar aangetekend.