Van den Akker hield dinsdag het verwijderen van de eik nauwlettend in de gaten.
Van den Akker hield dinsdag het verwijderen van de eik nauwlettend in de gaten. Foto: Bastiaan Miché

Boom uit tuin weg: 'Gehuild alsof ik een vriend verloor'

HILVERSUM "Het is een steek in mijn hart. Deze eik heeft mij gekozen, vindt het fijn hier." Dat zegt Hilversummer Mark van den Akker een dag voordat zijn zeventien jaar oude eik dinsdagmorgen wordt weggehaald. "Ik heb gehuild alsof ik een vriend verloor."

Het weghalen van de boom in de tuin van de 52-jarige bewoner van de Oosterengweg is nodig vanwege de nieuwe HOV-tunnel. De werkzaamheden zijn nu echt begonnen. Van den Akker, voor radioluisteraars misschien bekend als voormalig dj bij 538 (Mark in the Dark), wilde er zeker van zijn dat ondanks de verwijdering de eik intact zou blijven. "Ik wil hem met wortel en al bewaren."
Natuurlijk dacht hij er wel even aan om te protesteren tegen het weghalen van zijn geliefde eik, maar - zegt deze 'rare, lange man' - dat is niet nodig. Aan positief bezig zijn heb je veel meer. Er staat bovendien een nieuw eikje klaar in zijn vensterbank. Maar heeft hij de eik voor zijn raam nooit hinderlijk gevonden? "Nee hoor", is het antwoord. "Ik zie alles wat er buiten gebeurt. Ze kunnen juist niet bij mij naar binnen kijken."