Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Missingmanformatie prachtig eerbetoon aan parachutiste

Vrienden en familie van de overleden Fabiënne Lam kwamen massaal naar het vliegveld om haar de laatste eer te bewijzen.

HILVERSUM "Ze was iemand waar het enthousiasme altijd vanaf straalde. Altijd die brede grijns op haar gezicht. Deze herdenking geeft ook wel aan hoe geliefd zij was. Het hoort bij het waardig afscheid nemen van een vriendin. Het is voor ons onbegrijpelijk dat dit noodlottige ongeval juist haar is overkomen."

Dat zegt een woordvoerder van Parachutistencentrum Midden Nederland op het moment dat familie, vrienden en andere bekenden van de overleden Fabiënne Lam maandagmiddag massaal naar Vliegveld Hilversum zijn gekomen om haar de laatste eer te bewijzen. De 19-jarige Hilversumse overleed vorig weekend na een fatale sprong in het Gelderse Teuge.
Het is stil als de rouwstoet, voorafgaand aan de crematie in Hilversum, arriveert op het parkeerterrein aan de Noodweg. Oude schoolvriendinnen, maar ook kinderen van de scouting en mensen die haar ouders goed kennen, zijn aanwezig. Het is de bedoeling dat zo'n twaalf leden van Parachutistencentrum Midden Nederland hun overleden medelid zullen herdenken met een sprong uit een vliegtuig, beschikbaar gesteld door vliegveld Teuge.
Er staat echter te veel wind. Veiligheid boven alles, is de gedachte. In plaats daarvan vliegen drie vliegtuigen - de Chesna 208B, Husky en Chesna 182 - zij aan zij over de menigte, waarna de linker linksaf slaat en in de wolken verdwijnt, de zogenaamde missingmanformatie. Op deze manier representeert dat linkervliegtuig het feit dat degene waarom het draait niet meer aanwezig is. Het is een prachtige manier om de oud-leerling van het Comenius College te herdenken.