De Groest op een zaterdagavond.
De Groest op een zaterdagavond. Archieffoto: Bastiaan Miché

Clubgangers in Hilversum zijn dol op drinken, roken, slikken en snuiven

Clubgangers in Hilversum roken en drinken massaal en zijn ook niet vies van een jointje of zelfs ecstacy en cocaïne. Dat blijkt uit het zogenaamde Antenne onderzoek op de Groest.

HILVERSUM Een paar cijfers op een rijtje. Van de ondervraagde clubgangers drinkt vrijwel iedereen gemiddeld zes glazen alchohol per 'drinkdag', drie kwart van de mensen rookt en 83 procent heeft ooit weleens geblowd. Verder heeft de helft van de uitgaanders weleens lachgas gebruikt en vier op de tien hebben ervaring met ecstacy.

“Je kan schrikken van deze cijfers maar het gaat om een specifieke, jonge groep die veel uitgaat en eerder bereid is te experimenteren. Landelijk genomen komen de cijfers redelijk overeen. Wat vervolgens niet zegt dat we er niks mee moeten", zegt projectleider van de preventieafdeling Jellinek in Gooi en Vechtstreek, Jacqueline Krouwel. "Mensen die uitgaan gebruiken wat meer dan anderen, hebben een andere kick. Al zeg ik niet dat het meevalt."

Middelengebruik

Antenne, een jaarlijks onderzoek naar ontwikkelingen in middelengebruik onder jongeren en jongvolwassenen, vormt een onderdeel van de aanpak van alcohol en middelengebruik van Jellinek in samenwerking met de GGD en regiogemeenten. In Amsterdam wordt het onderzoek al ongeveer 25 jaar uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met Jellinek Preventie. In het najaar van 2017 was voor het eerst de Gooi en Vechtstreek - en dan in het bijzonder Hilversum - aan de beurt.
Zeven avonden bezochten de onderzoekers de verschillende clubs op de Groest en stelden vragen aan bezoekers. Uiteindelijk vulden op de avond zelf zo'n 500 ondervraagden een korte vragenlijst in en de dag erna vulden 155 van hen een uitgebreidere vragenlijst in. Gemiddeld zijn ze 21 jaar; de jongste is 15, de oudste 58. Ongeveer drie kwart is student en een kleiner aantal is scholier. De meesten wonen in Hilversum of in een andere gemeente in de Gooi en Vechtstreek. Achttien procent kwam van buiten het Gooi.
De cijfers: vrijwel alle clubgangers dronken de afgelopen maand alcohol (96 procent). Gemiddeld drinken zij dan zes glazen op een 'drinkdag': jongens meer dan meisjes, en jongeren onder de twintig en begin-twintigers meer dan vijfentwintig-plussers. Indrinken is ook eerder regel dan uitzondering, gemiddeld vijf glazen.
En een forse meerderheid van de ondervraagden heeft weleens gerookt. Twee op de drie hebben ook in de laatste maand nog gerookt en een op de drie deed dat dagelijks. Cannabis (hasj en wiet) staat op de derde plaats. Ook dat heeft een grote meerderheid weleens gebruikt, maar ze gaan er minder mee door dan met alcohol en tabak. Toch heeft bijna een op de drie in de afgelopen maand nog geblowd.

Lachgas

Maar het blijft niet alleen bij softdrugs. Ook de zwaardere middelen zijn bekend bij het Hilversumse publiek. Wel, aldus Krouwel, lijkt het er vooral op dat de feestgangers in Hilversum heel veel drinken en roken en elders - bijvoorbeeld thuis of bij een groot dance-event of festival - drugs gebruiken. Uit het onderzoek komt naar voren dat de helft van de mensen weleens lachgas gebruikt en vier op de tien ooit ecstasy hebben genuttigd. Een kwart heeft ooit amfetamine (speed) genomen en bijna een kwart cocaïne. Van de ondervraagden gebruikte een kwart de laatste maand ecstasy. Zeven procent nam de laatste maand amfetamine en negen procent cocaïne.
Bij elkaar opgeteld heeft een op de drie uitgaanders het afgelopen jaar ecstasy, amfetamine en/of cocaïne gebruikt. Sommigen van hen nemen ook heel soms 'narcosemiddelen' als ketamine en GHB. Op de uitgaansavond van het onderzoek nam een paar procent ecstasy, cocaïne, amfetamine of lachgas. En dat gebeurde doorgaans niet in de clubs.
Omdat het onderzoek voor het eerst in Hilversum plaatsvond, ziet Krouwel dit onderzoek als nulmeting. Een vergelijking maken met Amsterdam is eveneens lastig, omdat de verschillende clubs in de hoofdstad veel meer bezoekers van buiten de gemeente en ook toeristen mogen verwelkomen.
Jellinek biedt consultatie en advies aan ouders met ouderavonden en een-opeen-adviesgesprekken. Professionals in de regio als jongerenwerk, politie en docenten ontvangen deskundigheidsbevorderingen en zijn op de hoogte van de laatste trends en inzichten. Studenten en scholieren worden bereikt via spreekuren waarin middelengebruik één op één besproken word.

Bijna een op de drie heeft in de afgelopen maand nog geblowd

Meeste winst

Op basis van het rapport stellen de onderzoekers dat het terugdringen van het roken van tabak en riskant gebruik van alcohol onder jonge mensen in deze regio de grootste aandacht verdient. "Daar valt de meeste winst te behalen", constateert Krouwel. Zij roept daarom ouders op om hun kind, ook als hij of zij ouder is dan 18 jaar, hierop te attenderen. "De cijfers over het drugsgebruik vallen nu misschien het meeste op omdat het alcoholprobleem in het Gooi al bekend is", zegt zij. "Maar alcoholgebruik moet je absoluut niet bagatelliseren."