Eerst koel met wolkenvelden, nu en dan zon

Op 21 juni om 12.07 uur begint de astronomische zomer. Dan bereikt de zon op het noordelijk halfrond zijn hoogste stand. Een Atlantisch hogedrukgebied komt dichterbij, maar trekt nog onvoldoende door naar het continent. Het gevolg is een noordwestelijke stroming waarmee koele lucht wordt aangevoerd. Er zijn wolkenvelden met soms ook wat ruimte voor de zon.

Vrijdag + het weekeinde

Voor vrijdag en zaterdag worden wolkenvelden verwacht. Lokaal valt er wat motregen of lichte regen. Lokaal kan soms ook de zon schijnen. Er waait een stevige noordwestenwind, die in het weekeinde langzaam in kracht afneemt. Het is beide dagen koel met slechts circa 16 graden als maximum. Zondag blijft het overwegend droog. Er zijn wolkenvelden met daarbij ook kans op perioden met zon. Bij een matige noordwestenwind wordt het circa 19 graden.

Trend na het weekeinde

Het Atlantische hogedrukgebied schuift stilaan naar het Europese vasteland. Waarschijnlijk komt de kern rond het Noordzeegebied of Scandinaviƫ te liggen. De kans op droog en vrij zonnig zomerweer is dan groot. De maximumtemperatuur ligt rond 25 graden of iets hoger.

Weetje

Juni wordt zomermaand genoemd. 1 juni begint de meteozomer en 21 juni de astronomische zomer. Mei en juni hebben gemiddeld het hoogste aantal zonuren. Van de drie zomermaanden, juni, juli en augustus is juni echter zelden de warmste. In deze 21e eeuw was juni alleen in 2007 en 2017 de warmste van de drie. In de gehele 20e eeuw was dat maar tien keer het geval.