Woensdag 26 september zit Jerry Braaksma (links) voor het laatst namens HvH in de raadszaal.
Woensdag 26 september zit Jerry Braaksma (links) voor het laatst namens HvH in de raadszaal. Foto: Bastiaan Miché

'Hoe kan ik mijn kiezers nog recht in de ogen kijken?'

Na Erik van Ouwerkerk is Jerry Braaksma de tweede die opstapt bij Hart voor Hilversum. Hij is het fundamenteel oneens met de gemaakte keuzes en zegt zelf politiek beschadigd te zijn.

HILVERSUM Voor Jerry Braaksma valt het niet meer uit te leggen welke keuzes Hart voor Hilversum heeft gemaakt. De ziel is verkocht voor het pluche. Daar komt het in zijn optiek op neer. Daar komt bij dat de tweevoudig politicus van het jaar zich politiek beschadigd voelt. Verdergaan is geen optie meer, dus stopt hij ermee.

"Ik sta 's ochtends op en het eerste wat ik denk is: waarom zit ik nog bij die club? Hoe kan ik mijn kiezers nog recht in de ogen kijken? Ik geloof voor mezelf niet meer in een positieve bijdrage voor Hart voor Hilversum. Ik heb ook geen enkel vertrouwen meer in Karin Walters en Henk Blok. Er zit nog maar één ding op en dat is stoppen", aldus Braaksma.

De Hilversummer herkent zijn eigen partij niet meer. De geloofwaardigheid is helemaal weg en daar heeft hij drie redenen voor. Het is niet te verkroppen dat Hart voor Hilversum het Gooi-standpunt heeft laten varen, nadat het daar keihard campagne op had gevoerd. In het gesloten coalitieakkoord staat klip-en-klaar dat er voor 2030 één Gooise gemeente komt. Braaksma vertelt dat Gooistad al op dag twee van de onderhandelingen, toen het CDA nog aan tafel zat, is weggegeven. "Ik heb daar veel last van, want de commentaren zijn niet mals", merkt hij op. De achterban laat hem regelmatig weten hier niet van gediend te zijn.

Datzelfde geldt voor de keuze om in een coalitie met D66 te gaan zitten. Met de coalitie van winnaars (VVD, GroenLinks en CDA), zoals HvH eerst onderzocht, had de achterban geen moeite gehad, vermoedt Braaksma. Totdat de VVD voorstelde dat D66 toch aan tafel moest komen. Tot zijn eigen verbazing gingen 'zijn' onderhandelaars daarin nog mee ook. "We hebben nota bene nog geflyerd tegen D66. Dat was onze laatste flyer voor de verkiezingen. En dan ook nog eens met Wimar Jaeger. Hou toch op, joh."

Derde punt waar Braaksma over valt, is de grote wethoudersploeg. In 2014 zei 'Hart' nog dat Hilversum het wel af kon met vier wethouders. Dat je een collegeperiode akkoord gaat met zeven wethouders gaat er bij hem niet in. Dat de partij nu voor het eerst aan het roer staat, is volgens Braaksma geen lang leven beschoren. De afrekening komt bij de volgende verkiezingen. "Ons wacht bij de volgende verkiezingen het SP-lot. Alleen worden wij niet gehalveerd, het wordt nog erger. Mensen vergeten dit echt niet, zeker niet het weggeven van Gooistad. We hadden beter de rug recht kunnen houden en een sterke rol in de oppositie kunnen spelen", is zijn mening.

Daarnaast zegt Braaksma politiek te zijn beschadigd. Als Hart voor Hilversum twee wethouders zou mogen leveren, dan was hij de tweede kandidaat. De Politicus van het Jaar van 2016 en 2017 volgens het publiek, zegt dat alle procedures netjes waren doorlopen en dat hij en Walters hiervoor goedkeuring hadden gekregen van het bestuur. Tijdens de onderhandelingen voorvoelde hij al hij iets. Dat voorgevoel bleek te kloppen toen ter elfder ure Angelika Pelsink werd gepresenteerd. De portefeuille van Zorg, Welzijn, Buurten en Wijken past beter bij haar profiel dan dat van Braaksma, heeft Blok al eens uitgelegd aan deze krant.

'Mensen vergeten het weggeven van
Gooistad echt niet'

Dat hij geen wethouder is geworden, daar kan hij mee leven. Het gaat Braaksma vooral om de manier waarop dat gebeurd is. "Ik ben afgeserveerd. Ik ben door mijn eigen onderhandelaars buitenspel gezet." Volgens Braaksma is er tijdens de onderhandelingen flink aan zijn kwaliteiten getwijfeld en dat is hem in niet mis te verstane bewoordingen verteld. Als hij al wethouder zou worden, dan zou hij een 'lichte' portefeuille moeten krijgen. "Na die terugkoppeling ben ik heel erg gaan twijfelen", geeft hij aan. "Acht jaar lang heb ik mijn ziel en zaligheid in de partij gestopt. Dat heb ik met liefde gedaan."
Maar de energie die hij erin heeft gestopt, haalt hij er niet meer uit. De afgelopen periode, waarin hij ook nog getrouwd is, heeft bijna volledig in het teken gestaan van de politiek. "Ik kon er geen afstand meer van nemen. Elke dag was ik van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bezig met Hart voor Hilversum. Dan waren er weer spoedvergaderingen, moest ik bellen om dingen recht praten die krom waren, ervoor zorgen dat mensen niet lekten naar de pers. Ik heb wat puin moeten ruimen."

Na het zomerreces neemt hij afscheid. Hij is voor de laatste keer op woensdag 26 september aanwezig in de raadszaal namens Hart voor Hilversum. Zijn ontslag heeft hij dit weekend ingediend. Meteen er de brui aan geven, wil hij absoluut niet. Belangrijk voor hem is dat hij zijn dossiers netjes kan overdragen en dat er de komende periode weer wat rust terugkeert in de fractie en de partij. Het zijn onstuimige tijden geweest. Zelf snakt hij ook naar rust. Braaksma gaat zich nu beraden op wat hij gaat doen. De wil om zich maatschappelijk in te blijven zetten, is nog altijd aanwezig. Wellicht dat hij politiek iets kan betekenen voor 50Plus, waar hij al jaren lid van is.