Met z'n allen proosten op het jubileum van Victoria.
Met z'n allen proosten op het jubileum van Victoria.

De oudste club van 't Gooi heeft zijn eigen '1893' bier

HILVERSUM Speciaal voor het 125-jarig bestaan van voetbalclub Victoria is een speciaal bier gebrouwen bij de Gooische Bierbrouwerij. Wethouder Floris Voorink mocht vrijdag het eerste jubileumbiertje '1893' proeven bij Mout.

"Een bier met karakter", aldus een enthousiaste wethouder. "Er zit een klein bittertje in en dat vind ik heel lekker. Ook heeft het een honingachtige moutsmaak zodat het bier een zacht karakter houdt. Het bier is ook niet te zwaar, zodat er na het voetbal zeker wel twee flesjes gedronken kunnen worden." Tijdens een bespreking bij Victoria over het jubileumfeest met activiteiten als een lustrumboek en kleding kwam Voorink met het idee van een speciaal bier voor de club. "Ik voel me dan ook zeer vereerd dat ik als eerste het biertje mocht ontkurken en er staat nog veel moois te gebeuren voor Victoria. En dat met je eigen biertje in je hand. Ik toost dan ook op nog een keer 125 jaar voor de voetbalclub."
Het bier zit in een blauw flesje waarop in grote witte letters het jaar van oprichting is aangegeven en een gouden kroonkurk. "Blauw en wit zijn de kleuren van Victoria en het leuke is dat als je het flesje leegdrinkt, de blauwe kleur nog blauwer wordt", vertelt voorzitter Jan Willem Jonkman van Victoria.

De officiële viering van het jubileum begint op donderdag 4 oktober met de uitreiking van het 'Victoria Lustrumboek' aan burgemeester Pieter Broertjes. Op zaterdag 6 oktober zijn er toernooien, spelletjes en een reünie voor oud-leden met als hoogtepunt de wedstrijd tussen de 'legends van Victoria 1' en Vitesse. De dag eindigt met een groot feest waar het speciale jubileumbier wordt geschonken. "Op het jubileumfeest gaan we proosten op onze geweldige voetbalclub met ons eigen biertje in de hand. Geweldig is dat en we zijn dan ook supertrots op onze eigen bier '1893', dat is vernoemd naar het jaar van oprichting van HC & FC Victoria. We vinden dat we met dit bier de sfeer van Victoria goed hebben weergegeven. Een biertje met karakter en een frisse afdronk en dat is voor 100 procent Victoria. Na het feest verwachten we dan ook dat het bier een groot succes wordt." Het bier is verkrijgbaar bij Victoria en bij Mout aan het Marktplein.

Het jubileumbier zit in een blauwe fles met witte letters.