Het appartemtencomplex aan de Brinkweg.
Het appartemtencomplex aan de Brinkweg. Foto: Bastiaan Miché

Dudok Wonen wil 'lastige' huurder weg

Hilversum De bewoner van een appartement aan de Hilversumse Brinkweg 83 wraakt de kortgedingrechter van de rechtbank in Almere waar hij dinsdagmiddag voor moest verschijnen. Dat is de uitkomst van het proces dat de Stichting Dudok Wonen uit Hilversum had aangespannen tegen een van haar huurders.

De bewoner, die de woning vorig jaar kreeg toegewezen middels het veelbesproken project 'In between places', wraakt de rechter wegens partijdigheid. Maar omdat hij niet ter zitting verscheen is onduidelijk op welke wijze de partijdigheid tot uiting zou zijn gebracht.

Volgens de rechtbank komt de wrakingskamer komende vrijdag bij elkaar en zal er op korte termijn uitspraak worden gedaan. De aanwezigen van het woningbedrijf wilden niet reageren op het wrakingsverzoek van de bewoner, maar waren niet verrast. Volgens hun raadsman Van Praag is het verzoek kansloos.
De Stichting Dudok eist dat de gedaagde het pand aan de Brinkweg 83 ontruimt omdat er al lange tijd klachten over de man zijn uit de buurt. Hij zou discrimineren, overlast bezorgen en zijn hond zou agressief zijn.

'In between places' zag vorig jaar het levenslicht en is bedoeld voor mensen die vanwege persoonlijke omstandigheden (overlijden ouders, scheiding) dringend tijdelijke woonruimte nodig hebben. In het gebouw zijn 22 appartementen beschikbaar voor het project, waarvoor aanvankelijk veel mensen zich inschreven. Het is de bedoeling dat mensen in hun tijdelijke woning hun leven op de rit krijgen en binnen een jaar tijd een vaste woning vinden.
Geen gemakkelijke klus, bleek tijdens het eerste jaar. Veel bewoners hadden namelijk na driekwartjaar nog altijd geen vaste woning gevonden. Bewoners meenden daarom dat het project een flop was. Uiteindelijk slaagde Dudok Wonen erin om voor de meeste bewoners een nieuwe woonruimte te vinden. Dat gold dus niet voor de man die dinsdag voor de rechter moest verschijnen.