Eveliene Manten-Horst (links), Van Keulen en mammachirurg Eline Vriens.
Eveliene Manten-Horst (links), Van Keulen en mammachirurg Eline Vriens. Foto: Tergooi/Studio Kastermans

Mammacentrum Tergooi uitgebreid en aangenamer

HILVERSUM Onder grote belangstelling is deze week het vernieuwde Mammacentrum in Hilversum officieel geopend door Eveliene Manten-Horst, ex-patiënt van het centrum. De multidisciplinaire afdeling voor borstkankerzorg is uitgebreid, aangenamer gemaakt voor patiënten en voorzien van nieuwe moderne en patiëntvriendelijke apparatuur.

Door de toename van het aantal patiënten liep het Mammacentrum tegen grenzen van de capaciteit aan. Met de komst van een tweede echokamer en vijf extra spreek- en behandelkamers zijn er meer toegewijde zorgprofessionals aanwezig en zijn de wachttijden korter. Met een tweede tomosynthese kunnen hoogwaardige driedimensionale mammografiebeelden worden gemaakt. De nieuwe apparatuur draagt bij aan de grootste kans op vroege ontdekking van afwijkingen en zijn bovendien patiëntvriendelijker, meldt het ziekenhuis.
Radioloog Estéban van Keulen zegt dat de mammografieapparatuur is uitgerust met een nieuw bedachte curved paddle en een holle compressieplaat, waardoor patiënten het onderzoek als minder pijnlijk ervaren. "Op de echokamers hangen schermen waarop patiënten desgewenst kunnen meekijken. Het is ook mogelijk om bij bijvoorbeeld een punctie te kiezen voor een afleidend filmpje."
De nieuwe punctie/biopsietafel, die vooral gebruikt wordt voor het aanprikken van minuscule kalkjes (soms een eerste teken van borstkanker of voorstadium daarvan), is comfortabeler en ergonomischer en de opbrengst van de punctie is direct zichtbaar. "Daardoor duurt het onderzoek ook veel korter dan vroeger", aldus Van Keulen.

Borstkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker. Een op de zeven vrouwen krijgt het. In Tergooi worden jaarlijks rond de 8.000 vrouwen onderzocht en behandeld. Daaronder zijn rond de 350 vrouwen die daadwerkelijk de diagnose borstkanker krijgen. In de regio Gooi en Vechtstreek worden per jaar steeds meer patiënten op borstkanker onderzocht. In tegenstelling tot de landelijke tendens stijgt in deze regio nog steeds het aantal mensen bij wie de diagnose borstkanker wordt gesteld.
Op korte termijn wordt nog een groene buitenplek gerealiseerd die toegankelijk is vanuit een grotere wachtkamer. Het Mammacentrum verhuist eind 2020 naar de nieuwbouw van Tergooi en alle faciliteiten verhuizen zo veel mogelijk mee. Daarnaast zijn de ervaringen die nu worden opgedaan belangrijke input voor de inrichting van het nieuwe ziekenhuis.