William Rutten fotografeerde veel televisiepersoonlijkheden.
William Rutten fotografeerde veel televisiepersoonlijkheden. Foto: William Rutten

Spotlight: expo over televisiehelden

HILVERSUM Een bijzondere en ook best unieke tentoonstelling in Museum Hilversum: 'Spotlight'. Vier verschillende fotografen - Sacha de Boer, Paul Huf (1924 – 2002), Govert de Roos en William Rutten - laten met artistieke foto's de ontwikkeling van de fotografie in relatie tot de televisiecultuur zien.

De tentoonstelling wordt 7 juli geopend en is tot en met 30 augustus te zien. "De aanleiding voor de tentoonstelling is het 100-jarig bestaan van Hilversum als mediastad", aldus museumdirecteur Stef van Breugel. "De televisie heeft vanaf het allereerste begin portretten van coryfeeën en tv-persoonlijkheden gebruikt om programma's te promoten. Deze tentoonstelling benadrukt het kunstzinnige in deze fotografie van televisiehelden van toen en nu."
P
ortretfotograaf Paul Huf staat onder meer bekend om de glamourachtige manier waarop hij mensen portretteerde. Van hem zijn onder andere de artistieke beelden van Sonja Barend en Willem Duys te zien. Sacha de Boer reist als fotograaf de wereld rond, maar in eigen land fotografeert zij ook, bijvoorbeeld de tientallen BN'ers die het illustere radioprogramma 'Met het Oog op Morgen' hebben gepresenteerd, onder wie Eva Jinek, Mies Bouwman, Koos Postema en Ivo Niehe.
Govert de Roos ontwikkelde een talent om krachtige beelden te maken van coryfeeën; de iconische foto's van bijvoorbeeld André van Duin, Jort Kelder en Sylvia Millecam staan nog op ieders netvlies gebrand. I
n 'Spotlight' laat hij met zijn serie 'Schreeuw' juist ook kwetsbaarheid zien. Freelanceconcert- en portretfotograaf William Rutten tot slot heeft in de afgelopen 30 jaar veel televisiepersoonlijkheden voor zijn lens gehad, waarvan een selectie in de tentoonstelling te zien is.
Donderdag 5 juli geeft Sancha de Boer een lezing in het museum.