Het portret van Joost Boot dat hangt in de eregalerij in het raadhuis.
Het portret van Joost Boot dat hangt in de eregalerij in het raadhuis.

De goed-of-foutdiscussie over burgemeester Boot

HILVERSUM Is iemand ooit volledig goed of slecht? En wat weegt nu zwaarder? De discussie over het wel of niet toestaan van een Burgemeester Bootweg - de man die aan de wieg stond van het Media Park, maar zich later ook uitsprak voor de apartheidsbeweging - heeft in Hilversum flink wat stof doen opwaaien de afgelopen week.

"Het komt neer op de vraag wat belangrijker is: de inclusieve samenleving of de grondlegger van het Media Park?", is het balletje dat SP-raadslid Rebekka Timmer opwerpt. Dat er zo veel consternatie is ontstaan door het statement van vorige week van de SP en de Partij van de Arbeid had zij niet verwacht. De meningen lopen binnen en buiten het raadhuis en op social media enorm uiteen. Dat verbaast haar. "Je zou verwachten dat het gemeengoed is."

Femke van Drooge, PvdA-fractievoorzitter, zegt inmiddels meer gelezen te hebben over Boot en zijn controversiƫle verleden. Daarbij heeft ze ook een historicus geraadpleegd. Deze beaamt dat de opvattingen van Boot ook in de jaren 80 als extreem-rechts gezien worden. "Ik ben ervan overtuigd dat we niet hebben overdreven."

Een uitgesproken voorstander van de apartheid in Zuid-Afrika verdient niet de eer van een eigen straat of weg. Dat is voor Timmer glashelder, ook al gaat het hier om de meest geliefde burgemeester van Hilversum ooit, tevens de man die de grondlegger is van Hilversum Mediastad. "Wij ontkennen absoluut niet dat hij veel voor Hilversum heeft betekend. Maar gezien zijn controversiƫle verleden, waar we genoeg bronnen voor hebben die onderschrijven dat hij er qua apartheid een duidelijke mening op na heeft gehouden, moet hij geen ereplaats krijgen in ons dorp", voegt zij toe.

Journalist Peter Schavemaker heeft er een heel andere kijk op. De auteur van het boek '100 jaar Hilversum Mediastad', waarin hij een heel hoofdstuk heeft gewijd aan burgemeester Boot en grondig onderzoek naar de oud-burgervader heeft gedaan, poneert de stelling: zonder Boot geen omroepstad. "Hij is de man die van de kleine radiostad de grote omroepstad van de radio en televisie heeft gemaakt." De viering van 100 jaar Mediastad is niet geslaagd zonder een Bootlaan, -straat of -park als eerbetoon, meent Schavemaker. Hij tekent erbij op dat Boot in 1992 in een ander boek behoorlijk wat dingen heeft genuanceerd. Dat moet ook in acht worden genomen. "De man heeft zo veel betekend, zo niet alles, voor Hilversum. Laat dat vooropstaan."