Overwegend zonnig en warm, aanhoudend droog

Ook in de laatste dagen van deze kurkdroge junimaand wordt geen neerslag verwacht. Garant daarvoor staat een gordel van hoge luchtdruk die zich uitstrekt vanaf de Britse eilanden via de Noordzee tot boven Scandinavië. Met een noordoostelijke stroming wordt dan onverminderd droge continentale lucht aangevoerd. De maxima liggen rond of iets boven de 25 graden.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is meest vrij zonnig en droog. Mogelijk trekken er enkele wolkenvelden over. Het wordt circa 23 à 24 graden bij een matige noordenwind. Met de maandovergang van juni naar juli is het in het weekeinde droog en zonnig zomerweer. Met een matige wind tussen oost en noordoost ligt de temperatuur nog iets hoger met maxima tussen 25 en 28 graden. Het zijn echter geen zwoele of klamme nachten. De minimumtemperatuur ligt rond 11 à 12 graden.

Trend na het weekeinde

Aanvankelijk houdt het fraaie zomerweer aan. De maxima liggen rond 27 graden. Halverwege de week neemt het hogedrukgebied boven Scandinavië stilaan in kracht af. De stroming neigt dan aanlandig (westelijk) te worden. De warmte neemt langzaam af en er is kans op een bui.

Weetje

In onze regio is in juni slechts 7 mm neerslag gevallen, in het landelijk hoofdstation in de Bilt 12 mm. De normale hoeveelheid ofwel het langjarig gemiddelde bedraagt circa 65 mm. Het is daarmee een recorddroge junimaand. Ook juni 2006 en 2010 staan in de top 10 van droogste junimaanden met 18 mm neerslag. In de zeer natte juni van 2016 viel circa 140 mm neerslag.