George Clinton trad twee en een half uur op.
George Clinton trad twee en een half uur op. Foto: Bastiaan Miché

Clinton lijkt stokje over te dragen aan nieuwe generatie

Vervolg voorpagina

Ergens achter op het podium kijkt George Clinton tevreden toe hoe de jongere garde op het podium het toch vooral ook oudere publiek in de Vorstin vermaakt. "Hij draagt het over aan de volgende generatie", constateert een van de honderden bezoekers.

George Clinton, op 22 juli 1941 geboren, was elf jaar terug met zijn grote begeleidingsband ook al te zien in Hilversum tijdens het gratis Alive. Dinsdagavond stond hij, pakweg tweehonderd meter van de plek waar hij in 2007 stond, opnieuw in Hilversum op het podium. Nu kostte een kaartje 40 euro. Toch was het opvallend dat het Hilversumse concert het enige optreden tijdens de huidige tour in Nederland is dat niet is uitverkocht. "Hij is in zijn nadagen," zegt bezoeker Gerard Kamer, tevens eigenaar van platenzaak 't Oor, "heeft al jaren geen plaat meer gemaakt. Maar de man was in de jaren 50 al bezig en had in de jaren 60 en 70 echt grote bands. In de jaren 80 heb ik hem twee keer gezien. Dat duurde toen maar liefst drie en een half uur. Hij is natuurlijk een grootheid in de funkbeweging. Maar ja, de man is ook al bijna 77. Dan wordt het ook wel tijd dat hij stopt."

Clinton kondigde recent aan dat hij per mei 2019 gaat stoppen met touren. De 'Rock and Roll Hall of Famer' onderging onlangs een pacemaker-operatie. Hij benadrukte echter dat de procedure geen rol speelde in zijn beslissing. "Eerlijk gezegd, het ging nooit echt over mij. Het ging altijd over de muziek en de band. Dat is de echte erfenis van P-Funk. They'll still be funkin' long after I stop", was zijn uitleg.
En 'funken' doet de Vorstin dinsdagavond tijdens een twee en een half uur durend optreden. Met name het begin is spectaculair als de meester zijn kunsten laat zien. Daarna kakt de show op sommige momenten toch wel wat in, maar het einde is weer genieten. Clinton staat dan allang ergens achter op het podium. Het is mooi geweest, lijkt hij te denken.