De Kapteynstraat.
De Kapteynstraat. Archieffoto: Bastiaan Miché

Bewoners dagen politiek uit oplossing te bedenken voor klaslokalentekort

HILVERSUM De mogelijke komst van vier tijdelijke noodlokalen (waarvan één peuterspeelzaal voor Bink Kinderopvang) voor kleuters bij de Lorentzschool blijft de gemoederen in Hilversum-Oost bezighouden. Donderdagavond is er een bewonersbijeenkomst in Buurthuis de Geus.

Ook gemeenteraadsleden zullen bij die bijeenkomst aanwezig zijn. Of dat ook geldt voor de kersverse onderwijswethouder Annette Wolthers is de vraag. Zij komt vandaag of morgen met de antwoorden op schriftelijke vragen die de SP onlangs stelde. Belangrijkste vragen: gaat de gemeente op zoek naar alternatieve plekken voor die noodlokalen en vindt de gemeente ook dat er een tekort is aan klaslokalen voor basisscholen?

Wat is er ook alweer aan de hand? In mei kregen bewoners van de Kapteynstraat het bericht dat de Lorentzschool tegenover hen geen ruimte meer had voor het alsmaar groter wordende aantal leerlingen. Om die reden waren de vier noodlokalen (voor vier jaar) noodzakelijk. De bewoners zaten daar niet echt op te wachten en waren net een paar jaar verlost van de noodlokalen die tot 2010 voor hun huis stonden.
Tijdens een bewonersbijeenkomst die de school vervolgens hield, benadrukte bestuursdirecteur Geert Looyschelder van Stip (de scholenkoepel waar de Lorentzschool deel van uitmaakt) dat er nog geen vergunning bij de gemeente was aangevraagd voor de noodlokalen en er ook nog geen toestemming was vanuit het grote gele raadhuis. Wel is de komst van die lokalen volgens Looyschelder, zonder een directe locatie te noemen, een absolute must. Het aantal kinderen in de wijk is door de nieuwbouw op Anna's Hoeve, Lucent en Villa Industria schrikbarend toegenomen.
Het leidt alleen maar tot verwarring bij de bewoners, blijkt uit een brief van Ad Bakker namens Buurt Overleg Koepel Oost, doordat 'zowel de school als Stip de zwarte piet bij de gemeente Hilversum neerlegt'. "Het probleem betreft niet alleen de Lorentzschool en de omgeving van de school, het is een probleem voor heel Hilversum. Daarom trekken wij het geheel breder dan ons gebied en hebben ook vertegenwoordigers van andere buurten in Hilversum uitgenodigd met ons mee te praten en te overleggen."
De bewoners beseffen dat goed onderwijs en de huisvesting die daarbij hoort noodzakelijk zijn, maar voelen zich genegeerd in dit verhaal. Voor donderdagavond dagen zij de raadsleden uit om samen met hen te kijken naar de alternatieven die de bewoners hebben bedacht, of samen naar een andere oplossing te zoeken. "Misschien wil de nieuwe wethouder van Onderwijs haar opwachting maken en daardoor haar betrokkenheid tonen met het onderwijs en de buurten."