Villa Vrolik op Anna's Hoeve ging een jaar terug open.
Villa Vrolik op Anna's Hoeve ging een jaar terug open. Foto: Bastiaan Miché

Forse toename basisscholieren in Oost

De vier noodlokalen bij de Lorentzschool komen er niet. Grote vraag is: wat nu? Het aantal basisscholieren in Oost stijgt de komende jaren behoorlijk.

HILVERSUM Een kortetermijnoplossing voor de kleuters van de Lorentzschool komt er, is de stellige overtuiging van alle betrokkenen nu de bouw van vier noodlokalen op het plein van de Kapteynschool in Oost niet doorgaat, Wat betreft de langere termijn zijn er toch wel zorgen. Het aantal basisschoolleerlingen zal - met name in deze wijk - fors stijgen.

Dat laatste wordt duidelijk bij het zien van de 'Leerlingenprognose en ruimtebehoefte basisonderwijs 2018' die onderwijswethouder Annette Wolthers op verzoek van de lokale SP deze week naar buiten bracht. Te zien is dat in Oost de basisgeneratie stijgt van 1.944 vorig jaar naar 2.004 in 2018, en 2.094 volgend jaar. Topjaar is 2023 met 2.169 basisschoolleerlingen, is de verwachting. In de overige wijken van Hilversum veranderen de huidige aantallen nagenoeg niet.

De toename in Oost komt natuurlijk vooral door de nieuwbouw op Anna's Hoeve, Villa Indrustria en het Lucent-terrein. Probleem is echter dat de schoolgebouwen in de wijk niet of nauwelijks zijn voorbereid op meer leerlingen. Dat werd recent duidelijk toen de Lorentzschool aankondigde vier tijdelijke noodlokalen voor kleuters te zullen plaatsen op het plein aan de Kapteynstraat.
Bewoners waren daar echter niet blij mee, benadrukten weliswaar dat goed onderwijs uiteraard belangrijk is, maar pleitten voor een meer structurele oplossing. Immers, enkele jaren terug werden zij ook al geconfronteerd met noodlokalen. Zij meenden daarom dat iedere keer wanneer het aantal leerlingen in Oost stijgt zij de dupe zijn en vragen zich af of het vorig jaar geopende Villa Vrolik (een soort dependance van de Lorentzschool) op Anna's Hoeve niet een veel geschiktere plek is. "Maar hoe kon het gebeuren dat vanaf het moment dat de deuren van Villa Vrolik opengingen er alweer sprake was van ruimtegebrek voor de kleuters?", aldus de bewoners.

De SP was het met de bewoners eens en stelde vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Belangrijkste vraag was of er in Hilversum een tekort aan klaslokalen voor basisscholen is.
Wolthers geeft allereerst aan dat de vier noodlokalen op het plein er niet zullen komen. Er zijn momenteel gesprekken gaande met onderwijskoepel Stip (waar de Lorentzschool deel van uitmaakt) over alternatieven. De meest kansrijke optie is gebruikmaken van leegstand bij een iets verderop gelegen school. Welke school dat is, willen de wethouder en ook directeur bestuur Geert Geert Looyschelder van Stip (nog) niet zeggen. Duidelijk is wel dat er snel - voor de zomervakantie - duidelijkheid moet zijn richting de ouders van de kleuters.
Overigens erkent de gemeente niet, aldus Wolthers, dat er sprake is van een ruimtekort bij basisscholen. Bij een aantal scholen - met name dus in Oost - is de ruimte beperkt, maar elders is er eerder een leerlingen- dan een ruimtetekort. De ene school is nu eenmaal populairder dan de andere. "Maar," schrijft de wethouder, "als men over de totale gemeente kijkt is de benodigde ruimte in evenwicht met de beschikbare ruimte."
Toch is ook Wolthers niet van plan om achterover te gaan leunen. Ook zij erkent dat er een oplossing moet komen voor het groeiende aantal basisscholieren in (met name) Oost.