De knop moet om bij Hart voor Hilversum na de maandenlange commotie in en rond de partij.
De knop moet om bij Hart voor Hilversum na de maandenlange commotie in en rond de partij. Foto: Yvonne van den Bergh

'Alle lijken zijn nu wel uit de kast bij Hart voor Hilversum'

Hoe controversieel ook, er moet een streep onder het recente verleden. Hart voor Hilversum is gebaat bij rust om de draad weer op te kunnen pakken. Dat verdienen hun kiezers.

HILVERSUM De bodem van de put lijkt wel zo'n beetje bereikt. Volgens de kersverse fractievoorzitter van Hart voor Hilversum Jan Slingerland kan het vanaf nu alleen maar beter gaan. Hij predikt rust om de weg voorwaarts in te slaan, na alle commotie binnen en rondom de partij van de afgelopen maanden. Voorlopig zijn het zijn eigen fractiegenoten die dit pad van de nodige hobbels voorzien.

"Het eerste wat we moeten doen is de rust terugbrengen en dat kan, want alle lijken nu wel uit de kast te zijn", aldus Slingerland. "Dat krijg je door op het inhoudsniveau te gaan zitten. Als je voor de inhoud gaat, dan worden de onderlinge verstandhoudingen ook beter, maar daar moeten we echt de tijd voor nemen. We moeten afgaan op wat we binnen hebben en dat zijn in potentie goede raadsleden."

Rust is het sleutelwoord. Daar is iedereen het binnen 'Hart' wel over eens en dat verdienen de meer dan 8.000 Hilversumse kiezers die op deze lokale partij gestemd hebben. Slingerland heeft zich redelijk afzijdig gehouden van alle ellende die is ontstaan tijdens en na de coalitieonderhandelingen, waarin de geloofwaardigheid van de partij op het spel is komen te staan. Het weggeven van het Gooistad-standpunt, de samenwerking met D66 en het aan de gang gaan met zeven wethouders heeft veel kwaad bloed gezet binnen de fractie en bij de leden en de kiezers. Het voltallige bestuur stapte op, een deel van de fractie gaf aan dat het coalitieakkoord, dat toch getekend werd, 'on hold' moest worden gezet en de achterban morde flink. In de tussentijd is de opgelopen averij al twee vertrokken raadsleden. Erik van Ouwerkerk nam twee weken na de verkiezingen al ontslag en Jerry Braaksma heeft aangekondigd dat in september te doen.

Vooralsnog is het nog onrustig binnen de fractie. Diverse fractieleden hebben bij deze krant aangegeven moeite te hebben met de manier waarop Henk Blok zich manifesteert. Vorige week gaf Braaksma al aan geen vertrouwen meer te hebben in de HvH-nieuwkomer. Commissielid Jeroen Pater stelt nu zelfs dat als Blok niet vertrekt hij serieus overweegt zelf zijn ontslagbrief af te geven. "We hebben met hem het paard van Troje binnengehaald", aldus Pater. Blok zelf haalt zijn schouders op over deze term. "Die kritiek doet me niks en het klopt ook niet", luidt zijn reactie. Wel geeft hij toe dat hij een 'baasje' is.

De man die samen met Karin Walters maanden onderhandeld heeft om tot een akkoord te komen met D66, VVD en GroenLinks, zegt dat het tijd wordt dat de neuzen dezelfde kant op gaan staan. Wat gebeurd is, is nu verleden tijd. De fractie is akkoord gegaan met het coalitieakkoord. De bezwaren en tegenargumenten zijn gehoord tijdens de algemene ledenvergadering. Daarin zijn ook twee moties verworpen. Daarmee moet de kous nu af zijn en moet 'Hart' zich richten op het nu en de toekomst. Dat kan volgens hem heel goed met de 'leuke club mensen' die in de fractie zitten. Hij onderschrijft dat hij omringd wordt door politiek talent. Ruwe diamanten die nog wel begeleiding nodig hebben. Tevens gelooft hij dat de rust pas echt terugkeert als Braaksma van het 'Hart-toneel' af is, maar Blok accepteert dat zijn partijgenoot tot eind september aanblijft.

Slingerland, die een jaar geleden als meelezer begon bij de lokale partij, erkent dat Blok omstreden is. Volgens hem komt dat door zijn rol tijdens de coalitieonderhandelingen. Als mede-onderhandelaar is hij binnen zijn eigen fractie een van de twee gezichten van het veel bekritiseerde akkoord. "Die onderhandelingsperiode moet je gebruiken als toetssteen. Het vraagt dan ook een bepaalde politieke lenigheid." Nadat Hakan KoƧ had afgezien van het fractievoorzitterschap - hij kreeg in eerste instantie de meeste stemmen - besloot Slingerland de verantwoordelijkheid te nemen en koos bewust voor Blok als vicevoorzitter. "Om hem dicht bij me te houden", zegt hij. "Maar ook omdat ik het DNA mis van de lokale politiek en Henk heel veel kennis van zaken heeft en goed in bepaalde dossiers zit", is zijn nadere uitleg.

'We hebben het paard van Troje binnengehaald'

Nu de kruitdampen langzaam optrekken, is het tijd om door te pakken. Blijven hangen in die negatieve sfeer heeft geen zin. "We moeten voorwaarts", aldus Slingerland. Naast de politieke draad oppakken en de huidige raadsleden trainen moet Hart voor Hilversum weer terug naar haar 'corebusiness' en dat is de wijk in. Het gesprek aangaan met inwoners en fractievergaderingen in de wijk houden. In de raadszaal wil Slingerland dat zijn fractie constructief en kritisch is. Meer samenwerking zoeken met de coalitiepartijen maar ook met de oppositiepartijen is wat zijn doel is. "We moeten onze rol als bestuurderspartij nog zien te vinden", zegt hij. "In deze constructie moeten we onszelf opnieuw uitvinden. We waren op weg naar het koude noorden en hebben een draai van 180 graden gemaakt richting het warme zuiden. Dat is een heel andere sterrenstand."