Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Veel schrik, ook wel schade, maar de dieren zijn in orde

Geschrokken, maar toch ook opgelucht zijn de medewerkers van Kinderboerderij de Hertenkamp na de brandstichting van afgelopen weekend.

HILVERSUM Het had zo veel erger kunnen zijn, beseft ook assistent-beheerder Chantal van Aarde van De Hertenkamp een dag nadat vandalen in de nacht van zaterdag op zondag rond half één enkele hooibalen bij de Hilversumse kinderboerderij in brand staken. "Het doemscenario is gelukkig niet uitgekomen."

Terwijl half Hilversum in het centrum geniet van Hilversum Alive voltrekt zich iets verderop aan de Hoge Naarderweg bijna een drama. 'Lafbekken', zoals een lezer op de website van deze krant de daders omschrijft (en dat is nog de meest vriendelijke omschrijving), gooien met een kruiwagen hooibalen over het hek en steken die in brand. Gelukkig hebben buurtbewoners gauw genoeg door dat het foute boel is bij de buren en bellen de brandweer. Die heeft het vuur vrij snel onder controle.

Niet te overzien

Toch zit de schrik er maandagmorgen bij de medewerkers, waaronder mensen vanuit de dagbesteding, nog flink in. Ook met de dieren - geiten, schapen, herten en een varken onder andere - gaat het naar omstandigheden goed. Dat is toch het belangrijkst. Alleen drie katten zijn sinds de brand niet meer gezien. De katten slapen vaak in de hooiberg die iets verderop stond van de brand. Als het vuur was overgeslagen, waren de gevolgen niet te overzien geweest. "Je houdt je hart vast", aldus Van Aarde. "Het is zo ontzettend droog buiten. En hierachter heb je ook nog het Heksenweitje."
Desondanks is er de nodige schade ontstaan. Immers, met boomstammen is een ruit van een konijnenhok vernield en ook een picknickbank stond ondersteboven. Verder is er van een voorheen goede kruiwagen door de brand niets meer over. "Dit valt niet meer onder baldadigheid", vervolgt Van Aarde. "Er hangen hier wel wat camera's en het terrein is omsloten door hekwerk, maar tegen vandalisme kun je je niet wapenen, althans niet voor 100 procent. Tot hoever kun je gaan?"
De brand is het tweede incident bij de kinderboerderij, die onlangs haar 80-jarige jubileum vierde, in een week tijd. Vorige week werden er verschillende spullen vernield en stoelen gegooid op de plek waar de geiten rondlopen. De geiten die ermee aan de haal gingen, raakten daarin bekneld.

Vol goede moed

Maar dat is natuurlijk niets vergeleken met de brand van afgelopen weekend. "Toch gaan we vol goede moed verder hoor", meldt een medewerker van De Hertenkamp op Facebook. "Er zijn gelukkig heel veel mensen die de kinderboerderij een warm hart toedragen. En daar doen we het voor. Iedereen bedankt voor alle lieve berichtjes die we al ontvangen hebben."

'Veel mensen die de kinderboerderij een warm hart toedragen'

De politie is op de hoogte van zowel de brandstichting als van de vernielingen een week eerder. Het onderzoek is in volle gang en de camerabeelden worden nog bekeken, meldt een woordvoerder. Mogelijk wordt er de komende periode ook vaker in de buurt gesurveilleerd.