Interventiecardioloog Karin Arkenbout.
Interventiecardioloog Karin Arkenbout. Foto: Tergooi

Proef met beloningssysteem voor hartpatiënten primeur Tergooi

HILVERSUM Als eerste ziekenhuis in Nederland start Tergooi deze maand met telemonitoring van hartpatiënten via het Benefit-programma. Met speciale meetapparatuur voeren in eerste instantie honderd patiënten thuis zelf metingen uit die ze online invullen, zodat de cardiologen hun gezondheidsontwikkeling op afstand kunnen volgen en beoordelen.

Deze digitale methode, ondersteund door de Nederlandse Hartstichting, moet de service naar patiënten vergroten en het ziekenhuis in staat stellen efficiëntere en betere zorg te verlenen. Bovendien worden patiënten extra geprikkeld om er een gezonde(re) leefstijl op na te houden. Een belangrijk onderdeel van het programma is het eraan gekoppelde beloningssysteem. Dit moet patiënten een extra stimulans geven om gezond te blijven leven. Patiënten verdienen bonuspunten als ze 'gezonde keuzes' maken: naar de sportschool, of een onlinecursus volgen. Deze bonuspunten kunnen ze inwisselen voor kortingen bij sportscholen, (web)winkels en musea.
De proef is een belangrijke, concrete stap in het streven van Tergooi om met innovaties de zorg efficiënt en toekomstbestendig te organiseren, waarbij de service naar de patiënt centraal staat. Arkenbout: "Wij willen met dit vernieuwende initiatief een belangrijke bijdrage leveren om de organisatie van en toegang tot de zorg te verbeteren. Als de proef succesvol is, willen we volgend jaar het programma aanbieden aan al onze hartpatiënten."