De bijna dagelijkse fietsenchaos op het Marktplein bij Mout.
De bijna dagelijkse fietsenchaos op het Marktplein bij Mout. Foto: Bastiaan Miché

'Druk bezig met inpandige fietsenstalling'

HILVERSUM Wethouder Arno Scheepers (VVD) verwacht dit najaar een ondergrondse fietsenstalling in het centrum te hebben gevonden. Daar moet ruimte zijn voor 500 fietsen. "We zijn met een aantal partijen in gesprek, we zijn er druk mee bezig", zegt de liberaal.

Scheepers wil dus nog geen locatie(s) noemen, maar geeft wel aan dat een ondergrondse fietsenstalling de voorkeur heeft boven een momenteel leegstaand pand. Hij zegt dit nadat deze krant vorige maand al schreef dat na de zomervakantie Hilversum serieus gaat handhaven op fietsen die staan waar ze niet mogen staan.

Scheepers bevestigt dat nu. Er staan nu 2800 fietsenrekken (nietjes) op verschillende plekken in het centrum en op piekmomenten staan er ruim 2800 fietsen, zegt de wethouder. Daarvan is pakweg 5 tot 10 procent wees, fietsen die al weken- of maandenlang op dezelfde plek staan. "Het afgelopen jaar zijn er 500 extra plekken bijgeplaatst op de Markt, de Groest, de Spuisteeg en rond de Kerkbrink. In juli worden er nog eens ruim 60 extra rekken achter Mout bijgeplaatst."
En dus moet de fietser vanaf 1 augustus de tweewieler echt in het rek zetten. Die dag start de gemeente samen met Hilversum Marketing een uitgebreide gedragscampagne om fietsers te informeren waar de fiets wel en niet geparkeerd kan worden en welke
regels er gelden voor het fietsparkeren in het centrum. In augustus en september zijn er regelmatig fietscoaches in het centrum aanwezig om de fietsers hierbij te helpen. Daarnaast komen er verschillende communicatie-uitingen: borden aan de randen van het centrum, stuurhangers en posters bij de winkeliers.

Vanaf half september worden fietsen die niet in een rek geparkeerd staan afgevoerd naar het fietsdepot op de Kerkbrink. In de eerste maand is er nog een, zoals Scheepers zegt, 'chille handhaving' en kan de fiets gratis worden opgehaald. Maar vanaf 15 oktober moet de eigenaar betalen: 15 euro om de fiets weer in eigendom te krijgen. Scheepers; "Hiermee voorkomen wij gevaarlijke situaties door het blokkeren van routes voor nood- en hulpdiensten en blijven looproutes vrij."