Het centrum van Hilversum op een doordeweekse dag.
Het centrum van Hilversum op een doordeweekse dag. Foto: Bastiaan Miché

'Met dit mooie verhaal werken aan een aantrekkelijk centrum'

Een zogenaamd 'bidbook' met allerlei feitjes en mooie foto's moet investeerders en winkeliers zover krijgen om zich in Hilversum te vestigen.

HILVERSUM Hilversum heeft de achttiende binnenstad in omvang van het voorzieningenaanbod van Nederland, stond in de top tien bij de verkiezingen beste binnenstad 2017-2019 en bezet de 21ste plaats in de top 150 van leukste Nederlandse binnensteden.

Het zijn zomaar wat cijfers in het zogenaamde bidbook waarmee Centrum Hilversum de 'markt' (investeerders, winkeliers, makelaars etc.) goede informatie wil leveren over de kansen en mogelijkheden die er zijn in het centrum om te ondernemen.

Mooie foto's

Makelaars kunnen het boek gebruiken om potentiële huurders van nog beschikbare panden te informeren met facts and figures over Hilversum. "Met mooie foto's hebben we vooral de ontwikkeling van de afgelopen jaren willen weergeven", aldus bestuurslid Marco van der Schoor. "Dit, gecombineerd met een aantal interessante cijfers, geeft landelijke en lokale retailers inzicht in de situatie in Hilversum en kan hen helpen met de keuze voor vestigen of investeren in het centrum van Hilversum."
Van der Schoor was als projectontwikkelaar ook betrokken bij de verbouwing van het Hilvertshof. Toen werd hem duidelijk hoe moeilijk het is om partijen te interesseren voor Hilversum. "Hilversum was onbekend. En onbekend maakt onbemind. Bovendien heeft het de naam van 'slecht bereikbaar' en 'er wordt weinig geld besteed'."
De info die is verzameld in het nieuwe boekje was er al wel, maar was versnipperd. Nu kan Hilversum met een werk, dat ieder jaar wordt ververst, zich aan alle belangstellenden presenteren. Het doel: meer bijzondere winkels die passen bij Hilversum, aldus Van der Schoor. Benadrukt wordt dan ook dat het centrum de laatste jaren een positieve ontwikkeling door heeft gemaakt. "Voor de grotere ketens is dit zeer waardevolle informatie", zegt wethouder Wimar Jaeger van Economie. Hij benadrukt echter ook het belang van de kleinere winkels en 'gekkere zijweggetjes' van bijvoorbeeld een Kerkstraat en stelt dat het centrum zeker geen eenheidsworst is en moet worden.
Om die variatie te kunnen blijven bieden is het centrum verdeeld in drie gebieden: Marktplein & Groest voor sfeervolle terrassen en voor vernieuwende horecazaken, Hilvertshof & Kerkstraat voor het brede publiek en tot slot de Kerkbrink en Gooische Brink met lokale winkels, trendy concepten, cultuur en aantrekkelijke pleinen.

8,8 miljoen

Maar wat voor waardevolle informatie is er dan allemaal te vinden in het boekje? Het centrum verwelkomt jaarlijks 8,8 miljoen bezoekers, die jaarlijks voor 195 miljoen euro omzet zorgen bij winkels en voor 50 miljoen euro omzet bij horecagelegenheden. Er zijn bij elkaar 650 verkooppunten: 150 horeca, 500 retail.
Uit een onder 6000 postcodes gehouden onderzoek blijkt verder dat die bezoekers vooral 'gezellig' en 'bedachtzaam' zijn. Veel minder omschrijven zichzelf als 'sportief'.
Interessanter zijn de waarderingscijfers van de bezoekers voor het centrum. Die zijn best heel aardig. Zo krijgt het winkelaanbod een 7,4, veiligheid een 7,1, horeca-aanbod een 7,7 en bereikbaarheid per fiets zelfs een 8,1. Ook stallingsmogelijkheden voor de tweewielers scoort een keurige 7 en evenementen een 7,2.
Maar er zijn natuurlijk ook minder goede cijfers. Zo goed als de bereikbaarheid per fiets is, die met de auto haalt met een 6,1 net aan een voldoende. Over de parkeertarieven is men het minst enthousiast: een 4,9.
Ondanks dit minder mooie laatste cijfer is Jaeger blij met het boek. "Dit mooie verhaal helpt ons om verder te werken aan een aantrekkelijk centrum voor alle Hilversummers en bezoekers van Hilversum."

'Hilversum was onbekend. En onbekend maakt onbemind'