Avin (midden) legt de zusjes Asel en Belinay uit hoe ze een Syrisch hapje moeten bereiden.
Avin (midden) legt de zusjes Asel en Belinay uit hoe ze een Syrisch hapje moeten bereiden. Foto's: Karin van Leeuwen

Jarig wijkcentrum Lopes Dias verbindt buurtbewoners uit Hilversum-Noord

Vijf jaar geleden opende wijkcentrum Lopes Dias de deuren; zaterdag werd dat gevierd met een uitbundig feestje voor de mensen uit Noord.

Hilversum Ja, natuurlijk, wat haar betreft had het veel drukker mogen zijn. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Maar nu was het ook goed, vertelt Eri Brouwer lachend. Ze is de spin in het organisatieweb van wijkcentrum Lopes Dias dat zaterdag haar vijfjarig bestaan vierde. "Die vijf jaar zijn werkelijk omgevlogen."

Op de parkeerplaats van HilverZorg aan de Lopes Diaslaan begint het feest zaterdagmiddag om twee uur tam. Maar gaandeweg komen er steeds meer nieuwsgierigen kijken. Brouwer loopt rond in een feestelijk rood jurkje en regelt alles. Als geen ander weet ze mensen in Hilversum-Noord aan elkaar te koppelen.
"Ik ken veel buurtbewoners en vind het leuk om ze met elkaar in contact te brengen. Verbinden, dat is ook de functie van ons prachtige wijkcentrum. Oudere bewoners van de appartementen drinken bijna dagelijks koffie met elkaar in de gemeenschappelijke ruimte beneden en de animo voor de avonden dat buurtbewoners gezamenlijk een diner kunnen nuttigen voor een klein prijsje, wordt ook steeds groter. Zo verdrijf je de eenzaamheid." Brouwer heeft gelijk: eten verbindt en verbroedert. Dat blijkt zaterdag ook weer als de Syrische Avin een workshop hapjes maken uit haar geboorteland verzorgt. De ingrediƫnten, waaronder rijst, knoflook, gehakt, olie en druivenbladeren, liggen uitgestald. Terwijl ze laat zien welke kant van het blad naar boven moet (nerven naar onder) vertelt ze dat ze dit jaar een druivenstruik heeft gekocht. "Wijnbladeren zijn best duur, dus ik dacht: ik zorg voor mijn eigen plant."

Razendsnel vult ze het blad met wat aangemaakt gehakt, vouwt de zijkanten naar elkaar toe en rolt het op. Een stapeltje kleine groene sigaren ligt klaar om te worden gestoomd. Drie jaar woont ze nu in Nederland en het eerste jaar was tamelijk afzien. Ze voelde zich alleen en ontheemd en miste familie en vrienden. Inmiddels heeft ze haar draai gevonden; ze spreekt goed Nederlands en is regelmatig in het wijkcentrum te vinden. Geduldig legt ze de deelnemers uit hoe ze de dolma's, zoals het gerecht heet, moeten bereiden. Het is best veel werk voor zo'n klein hapje, een zak bitterballen in de frituur gooien gaat sneller, grapt een deelneemster.
Brouwer komt poolshoogte nemen en als ze ziet dat het goed gaat, huppelt ze weer verder. Ze vertelt dat ze trots is dat een aantal vluchtelingen regelmatig in Lopes Dias is te vinden. "De wijk moet verbroederen, de criminaliteit in Noord neemt al af, hoewel je er altijd een paar rotte appels tussen hebt. Verbroederen kan alleen als je begrip voor elkaar hebt en dat krijg je door met elkaar te praten."

Jong en oud geniet op het feest van een gratis ijsje.