Groot feest na afloop.
Groot feest na afloop. Foto: Dianne Fotografie

Na zeventien jaar is Hilversum weer landskampioen

HILVERSUM Quarterback Maurice Tielen van Hilversum Hurricanes was er in 2001 al bij toen zijn ploeg kampioen werd van Nederland. Zondag, zeventien jaar later, pakte Hilversum opnieuw de titel. "Dit is heel bijzonder."

In Amsterdam, waar de finale om de Tulip Bowl plaatsvond, was Lelystad Commanders de tegenstander. Die ploeg had in de reguliere competitie Hilversum twee keer verslagen. Toch ging Hilversum vol vertrouwen het duel tegemoet, zegt Tielen. "We waren wel relaxed en namen ook direct de leiding. De verdediging is het hele jaar al sterk, maar nu liep ook de aanval goed. Dat heb je nodig in een finale."

De eerste helft wist Mani Blijd los te breken voor een eerste touchdown en na een fieldgoal van Pascal van de Brink kwam de score op 10-0. Vlak voor rust wist Lelystad hier alleen een fieldgoal tegenover te zetten, waarmee de ruststand op 10-3 kwam.
Na de rust ging Hilversum verder met waar het mee bezig was. Door twee mooie touchdownpasses van Maurice Tielen naar Jan Pecnik kwam de score op 24-3 aan het eind van het derde kwart. In het laatste kwart kwam Lelystad nog wel iets terug, maar in de slotfase speelde Hilversum de tijd professioneel uit.
Voor het eerst in zeventien jaar is Hilversum weer de beste American-footballploeg van Nederland. Een droom die al lang wordt uitgesproken is nu werkelijkheid. "Dit hebben we wel even gevierd", zegt Tielen. "Het is laat geworden."