Supermarkt op zondag hooguit acht uur open

HILVERSUM Een gewaarschuwde supermarkt telt voor twee. Vanaf 1 augustus gaat de gemeente actief handhaven op de openingstijden op zondag. Wie langer dan het aantal toegestane uren open is, heeft een probleem met de gemeente.

Wethouders Karin Walters (vergunning en handhaving) en Wimar Jaeger (economie) melden dat er de laatste tijd diverse handhavingsverzoeken zijn gekomen bij de gemeente. Het gaat om verschillende supermarkten die op zondag langer open zijn dan acht uur. Dat is de maximale duur van de zondagopenstelling zoals begin juni is vastgesteld.

Winkels mogen op zondag open zijn van 12.00 uur tot 20.00 uur. Met een algemene vrijstelling kan een winkel van deze tijden afzien, maar de gemeente geeft alleen een ontheffing af voor een periode van acht uur. "Hierdoor is er een goede balans tussen de leefbaarheid van omwonenden van winkels en de mogelijkheid om op zondag te winkelen", schrijfven de wethouders. Alle supermarkten die zich niet aan de regels hebben gehouden, zijn door de gemeente op de hoogte gebracht van het voornemen te gaan handhaven. Vanaf augustus controleert de gemeente de ondernemers.


Openluchtfilm gewoon weer in Dudokpark

HILVERSUM Het Dudokpark is dit keer weer het decor van de openluchtfilmvoorstelling. Het jaarlijkse cadeau van Filmtheater Hilversum staat gepland op zaterdag 18 augustus.

Het Dudokpark is de vaste locatie van de filmvertoning in de openlucht. Vorig jaar moest het filmtheater met een alternatief komen. Wegens zwaardere vergunningseisen kon de culturele instelling, ook gezien de korte tijd die nog restte, het jaarlijkse, drukbezochte gratis evenement niet daar organiseren. Voor één keer week zij uit naar het Herenplein, waar drie avondvoorstellingen werden gehouden.

Met goede medewerking van de gemeente, zo meldt Filmtheater Hilversum, keert de filmvertoning terug op het oude en gebruikelijke nest. "We moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, maar die zijn behapbaar", aldus Luc Freijer van het filmtheater.