Henseley Paulina won de 100 meter sprint.
Henseley Paulina won de 100 meter sprint. Foto's: Bastiaan Miché

Topatletiek met internationale atleten

Er zijn weinig echte topsportevenementen in onze regio. De Arena Games kunnen echter moeiteloos onder deze noemer worden bijgeschreven.

HILVERSUM De 22e editie van het internationale, sterk bezette atletiekevenement zaterdag op het karakteristieke Hilversumse sportpark, had allure met ruim 250 atleten uit 13 landen.

De held van de avond was Rayan Mphahlele. Hij liep in een schitterende race over de 3000 meter het 17 jaar oude baanrecord van Kamiel Maase aan flarden. De kleine frĂȘle Zuid-Afrikaan kwam in 7 minuut 53,96 seconden over de finish; een verbetering van 1,2 seconde. Na de finish werd hij bestormd door handtekeningenjagers en zei: "Ik heb een mooie race gelopen en het was een goede test voor de komende wedstrijden. De omstandigheden waren ideaal. Ze zullen me hier niet gauw vergeten nu ik een baanrecord heb".
Bij het polsstokhoogspringen voor vrouwen was ook een nieuw baanrecord. Nederlands kampioene Killiana Heymans ging over 4,25 meter en dat was drie centimeter hoger dan het oude record van Rianne Galiart uit 2013. Even probeerde Heymans het daarna op de EK-limiet van 4,45, maar dat mislukte.
De Klaverblad Arena Games stonden voor een groot deel in het teken van het EK atletiek van begin augustus in Berlijn. Een groot deel van de Nederlandse atletiektop kwam naar Hilversum om de vorm te testen of alsnog aan de door de Atletiek Unie vereiste limiet te voldoen. "In de regel zijn deze wedstrijden in deze periode en het geeft iets extra's dat hier nog limieten kunnen worden behaald", zegt Lianne Bruins van de organisatie. "Deze 22ste editie stond op een hoog niveau en dat kan alleen als de atleten ook willen komen. We kunnen nooit wedijveren met de grote atletiektoernooien waar heel veel geld mee is gemoeid. Maar met een goede organisatie, een prima sfeer en een enthousiast publiek kun je ook ver komen. Daarnaast is het een goed besluit geweest om van de zondagmiddag naar de zaterdagavond te gaan; ook een wens van de atleten."
Het klapstuk van de avond waren de finales van de koningsnummers: de 100 meter sprint. De Rotterdammer Henseley Paulina zegevierde bij de mannen in 10.32 sec. De Britse Corinne Humphreys was met een tijd van 11.66 het snelst bij de vrouwen.

Ook mooie prestaties bij het  polsstokhoogspringen.