Marleen Remmers.
Marleen Remmers. Foto: GroenLinks Hilversum

Roken taboe in raadhuis?

HILVERSUM Wanneer aan ouders, scholen, welzijnsinstellingen en sportverenigingen wordt gevraagd om kinderen een rookvrije omgeving aan te bieden, moet de politiek dit voorbeeld volgen. Met die gedachte stelden GroenLinks, D66 en PvdA voor om gemeentelijke gebouwen in Hilversum rookvrij te maken. Een sympathiek idee, vonden velen, maar ook gecompliceerd, aldus de wethouder.

GroenLinks-raadslid Marleen Remmers, die de motie 'Geen rook uit het raadhuis' indiende, verwees in haar pleidooi naar het onlangs ondertekende convenant 'Naar een rookvrije regio'. Dertig partijen, waaronder de Gooise gemeenten en verschillende maatschappelijke organisaties, verklaarden daarin roken de oorlog.
En dus moet roken in en rond alle gemeentelijke gebouwen ook zo snel mogelijk verleden tijd zijn, stelde Remmers. Rookruimtes in een gebouw zijn namelijk niet verplicht en met name de 'peukenbak' pal voor het raadhuis is volgens haar geen gezicht.
Hoe goed de motie ook was bedoeld, er was veel twijfel. Moet de wethouder hierover niet eerst in gesprek gaan met de ondernemingsraad binnen de gemeente?, vroegen onder meer Tjerk Pelsma van de ChristenUnie en Jan Slingerland van Hart voor Hilversum zich af.
'Wethouder Roken', zoals burgemeester Pieter Broertjes haar omschreef, Angelika Pelsink vond de motie eveneens sympathiek, maar ook gecompliceerd. Er moet eerst een overleg plaatsvinden met de ondernemingsraad.
Remmers besloot uiteindelijk om de motie aan te houden met de voorwaarde dat de asbakput voor het raadhuis snel weg moet. Die toezegging kwam.
Nianca Verweij stelde direct daarna voor om geen alcohol meer in het raadhuis te schenken. Die motie komt nog.