SP-fractievoorzitter Bianca Verweij.
SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Foto: Bastiaan Miché

Verstrekken voorzieningen WMO van 'beschamend niveau'

HILVERSUM De conclusies van de Rekenkamer Hilversum laten al weinig te wensen over als het gaat om de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), maar daar doet SP-fractievoorzitter Bianca Verweij nog een schepje bovenop. Zij vindt het beschamend wat Hilversum presteert op het gebied van het verstrekken van deze voorzieningen aan de inwoners.

Er gaat te veel geld naar het maken van plannetjes in plaats van naar de werkvloer. Het is pronken met convenanten, terwijl de aandacht hard nodig is op de werkvloer. Dat is de conclusie van Verweij. Aanleiding van haar stelligheid zijn de bevindingen van de Rekenkamer Hilversum. Begin deze week heeft dit onafhankelijke orgaan haar conclusies en aanbevelingen gepresenteerd in 'WMO in Hilversum: punt van zorg?'.

Drie jaar na de decentralisatie is de rekenkamer benieuwd hoe het zit met de uitvoering van de WMO in Hilversum. Dat is het startpunt geweest om dieper op deze materie in te duiken met als vragen hoe Hilversum op dit zorggebied presteert ten opzichte van gemeenten van vergelijkbare schaal en welke ervaringen inwoners hebben met de uitvoering. Aan de uitkomsten te zien is er nog behoorlijk wat ruimte voor verbetering.

De wachttijden in het aanvraagproces zijn te lang. De rechtspositie van de cliënt is onvoldoende geborgd in het proces. De brieven en de beschikkingen zijn onduidelijk. Aanvragers worden van het kastje naar de muur gestuurd en de privacy van cliënten bleek onvoldoende gewaarborgd, blijkt uit de conclusies. Verrassend vindt de SP'er de conclusies niet. Haar partij, maar ook GroenLinks en het CDA, hebben diverse WMO-zaken al vaker aangekaart. Schandalig vindt ze het wel dat zaken die al in 2012 zijn voorbereid en vanaf 2015 onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid vallen, nog steeds niet goed op orde zijn.

"De basis moet goed zijn: snelle zorg, de privacy die gewaarborgd is en dat de wachtlijsten niet lang zijn", meldt de politica. Volgens haar zijn dat allemaal doodnormale zaken en zou dat geen hogere wiskunde moet zijn. "Stel je voor dat dit ook bij de Belastingdienst gebeurt. Dan is het leed toch niet te overzien? Als de Belastingdienst net zo te werk gaat als het Sociaal Plein dan wordt het echt chaos. Waarom kan het daar wel allemaal op tijd gaan en bij het Sociaal Plein niet? Ik vind dit echt beschamend. De WMO gaat over mensen", is de klare taal van Verweij. Het gaat haar om behoorlijk bestuur. "Als je zegt dat je iets gaat doen, dan moet je dat ook gaan doen. Dat gebeurt niet. Neem de Jeugdzorg, WESPP of de ambulante crisisdienst."

Na de zomer gaat het college van burgemeester en wethouders in gesprek met de rekenkamer over de bevindingen. De SP heeft gisteravond de motie 'Investeren in mensen, WMO-dienstverlening op orde' ingediend, met onder meer als doel de reductie van personeel te voorkomen. Voldoende mankracht is nodig om de dienstverlening optimaal te krijgen. Dat is lastig, aangezien de loonkosten gaan van 10 naar 9 miljoen euro.