De borden van de vuurwerkvrije zone in het centrum moeten zorgvuldiger geplaatst worden.
De borden van de vuurwerkvrije zone in het centrum moeten zorgvuldiger geplaatst worden. Foto: Bastiaan Miché

Vrijwillige vuurwerkvrije zone in buurten Hilversum

Hilversummers krijgen de kans om te bepalen of er tijdens de jaarwisseling rondom hun woning wel of geen vuurwerk mag worden afgestoken.

HILVERSUM Buiten is het 25 graden, maar in het grote gele raadhuis zijn burgemeester Pieter Broertjes en zijn ambtenaren al weer druk doende met de voorbereidingen van de komende jaarwisseling in Hilversum. Een uitbreiding van de vuurwerkvrije zone in het centrum komt er niet, wel start er een experiment om in Hilversumse wijken, buurten of straten te kijken of er behoefte is aan vrijwillige vuurwerkvrije zones.

Voorlopig heeft nog geen enkele buurt of wijk zich bij de gemeente aangemeld, zegt een woordvoerder. "Waarschijnlijk komt dit na de zomervakantie."
Met het experiment volgt Hilversum het idee van de gemeente Den Haag. In de hofstad waren afgelopen jaarwisseling achttien initiatieven, de uitkomst was positief, aldus Broertjes. "De overlast was tijdens de vorige jaarwisseling in Den Haag een stuk minder, de dierenbezitters zijn blij en initiatiefnemers geven aan dat er beduidend minder vuurwerk werd afgestoken."
Hoogste tijd om dit voorbeeld te volgen, vindt de burgervader, die groot voorstander is van een algeheel knalverbod. Het experiment is bovendien een voorbeeld van buurtgericht werken. Bewoners maken vervolgens zelf afspraken in de wijk, buurt of straat, de gemeente faciliteert. Er wordt, net als in Den Haag, geen extra handhaving ingezet. Broertjes: "Het is immers vrijwillig en de bewoners zelf maken er een succes van."
Hilversum begint met een beperkt aantal wijken en buurten. Als het experiment goed verloopt en als uit de evaluatie blijkt dat het experiment niet of weinig capaciteit vraagt binnen de organisatie, dan kan het experiment worden uitgebreid. Welke ondersteuning de gemeente levert, hangt mede af van de vraag van de bewoners. Die kan verschillen van het leveren van borden waarmee de vrijwillige vuurwerkvrije zone wordt aangekondigd tot het leveren van oliedrums.
Broertjes schrijft verder dat de afgelopen jaarwisseling in Hilversum goed en rustig is verlopen. "Mede door onze sponsors en door de samenwerking met Foodhall Mout werd het feest op het plein inclusief vuurwerkshows een groot succes", evalueert hij. "Het aantal bezoekers aan de centrale viering van de jaarwisseling groeit. Activiteiten die door de gemeente zijn georganiseerd zijn prima verlopen."

Toch is er ruimte voor verbetering. Zo wordt er op het Marktplein (waar opnieuw een centrale vuurwerkshow komt) een digitale aftelklok geplaatst en wordt de geluidstechniek tijdens de kindervuurwerkshow en de centrale vuurwerkshow verbeterd. Ook het uitdelen van de vuurwerkbrillen voor de kindervuurwerkshow wil Broertjes anders organiseren. "Dit was te chaotisch."
Tevens moeten de borden van de vuurwerkvrije zone in het centrum volgens de burgervader zorgvuldiger geplaatst worden. Dat was de afgelopen jaarwisseling niet foutloos verlopen. Wel respecteerde bijna iedereen de regels van de vuurwerkvrije zone.