Medio juni veegde de SP de speelplek aan de Neuweg schoon.
Medio juni veegde de SP de speelplek aan de Neuweg schoon. Foto: Bastiaan Miché

Speelvoorzieningen en -toestellen zijn schoon, heel en veilig

HILVERSUM Alles is op orde en loopt volgens schema. De speeltoestellen en -locaties zijn schoon, heel en veilig. Daar zorgt de gemeente goed voor door onder meer de portemonnee te trekken voor het onderhoud, zo laat wethouder Arno Scheepers weten. Een extra gang langs de speelplekken is dan ook niet noodzakelijk meent de VVD'er, ook omdat de buurt hier zelf een verantwoordelijkheid in heeft.

De liberaal reageert met deze mededelingen op vragen van de SP. De socialisten zijn van mening dat een aantal speelplekken een opknapbeurt goed kan gebruiken. Terwijl de inkt nog aan het opdrogen was van het pas gesloten coalitieakkoord kwam de SP op dinsdag 12 juni al met een boodschap aan Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks. In hun akkoord staat immers dat zij de speelplaatsen meer willen vergroenen. Een goed en nobel streven, maar zorg dan eerst dat alle toestellen en pleintjes goed zijn onderhouden, aldus de oppositiepartij. Zelf gaven de SP'ers het goede voorbeeld door de speelvoorziening op de Neuweg aan te pakken met bezems en vuilniszakken.
En er kwamen schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Maar wethouder Scheepers ziet de noodzaak helemaal niet om verschillende speeltuinen, zoals op de Neuweg of die in de Oude Haven, een extra bezoekje te brengen. Ieder jaar loopt de gemeente structureel de 661 speeltoestellen op de 162 Hilversumse locaties na. De opdracht van de inspecties is om te controleren op het heel en veilig houden van de toestellen en de (val)dempende ondergronden. Stadsbeheer Service (SBS) zorgt ervoor dat de plekken schoon blijven. Zij leegt onder meer de afvalbakken. Daarbij verschilt de frequentie van het schoonhouden per speelvoorziening. Dat is afhankelijk van de vervuilingssnelheid, meldt Scheepers.

Daarnaast geeft de gemeente geld uit aan onderhoud en vervanging van toestellen. Vorig jaar kostten de inspecties de belastingbetaler 8.100 euro en 93.000 euro aan onderhoud en reparaties. Aan het herstellen en vervangen van de valondergronden is 40.000 euro uitgegeven en nog een 98.000 euro voor de vervanging van speeltoestellen. Deze bedragen sluiten aan op het meerjarenonderhoudsplan, aldus de wethouder.

Volgens Scheepers is het ook aan de omwonenden om de handschoen op te pakken. "De speeltuinen zijn in de eerste plaats voor en van de buurten", schrijft hij. "Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeente én de buurten deze plekken aantrekkelijk te houden en speelbaar te houden. In buurtgesprekken staat dit soort onderwerpen regelmatig op de agenda."

'Gezamenlijke verantwoordelijkheid gemeente en buurten'