Van Wijnbergen - in het rode shirt - probeert een tackle te ontwijken.
Van Wijnbergen - in het rode shirt - probeert een tackle te ontwijken. Foto: Picasa

Nieuw Australisch rugbyavontuur voor Bodil van Wijnbergen

Terug naar het knotsgekke rugbyland om vervolgens als nog betere speelster terug te keren naar haar club in Hilversum. Dat is het doel van de jonge studente Bodil van Wijnbergen.

HILVERSUM Bodil van Wijnbergen stapt op woensdag 25 juli in het vliegtuig naar Australië om in Brisbane drie maanden te rugbyen met het universiteitsteam van Queensland. Er wordt gespeeld in de AON-competitie waaraan alle universiteiten van Australië meedoen. De 19-jarige speelster van de rugbyclub Hilversum landt drie maanden later met een ervaring rijker weer op Schiphol.

Van Wijnbergen speelt al jaren in het eerste damesteam van Hilversum. Daarnaast maakt zij al twee jaar onderdeel uit van de nationale selectie van de Sevens (het snelle zeven-tegen-zeven) en 15 (het bekende reguliere rugby). In Australië is de AON-competitie geen gezellig studentikoos onderonsje tussen de universiteitssteden. Het is een serieuze aangelegenheid, aangezien de teams bestaan uit profs uit Australië en het buitenland.

Vrijwel alle speelsters die in 2016 op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro het goud veroverden, worden verdeeld over de verschillende teams. "Je speelt samen met en tegen meiden die tot de wereldtop behoren. Die ervaring is van onschatbare waarde en dat neem ik weer mee naar de club en de nationale teams", zegt Van Wijnbergen op een mooie zomeravond op een Hilversums terras.

Sportfonds
Australië is geen onbekend rugbyland voor Van Wijnbergen. "Drie jaar geleden ben ik er vijf weken op stage geweest via het Sportfonds Leo van de Kar", zegt ze. "Vorig jaar juli ben ik er weer heengegaan met als doel daar zeven maanden te blijven en vooral om veel te rugbyen. Maar ook gelijk mijn studie aan de Hogeschool van Amsterdam voort te zetten. Daar kwam ik weer in contact met de voormalige Nederlandse bondscoach de Australiër Chris Lane."

Hij vroeg haar om uit te gaan komen voor het universiteitsteam van Queensland. "Bijkomend voordeel is dat ik ondertussen een behoorlijk netwerk heb opgebouwd en je weet nooit waar dat in de toekomst toe kan leiden. De AON-competitie hebben we vorig jaar met universiteit van Queensland gewonnen. In vervolg daarop speelde ik in het eerste team van de staat Queensland in een competitie tussen alle staten; we werden tweede", luidt haar vervolgverhaal.

Hindernis
Voordat zij vorig jaar weer op het vliegtuig naar Nederland stapte, werd haar gevraagd of zij dit jaar weer kon komen. "Ik was nogal vereerd met deze vraag en daar hoefde ik niet lang over na te denken. Alleen de kosten konden een hindernis vormen. Huisvesting is wel geregeld, maar het vliegticket en de reiskosten daar, moet ik zelf ophoesten. Via Talentboek heb ik een crowdfunding opgezet en dat had succes zodat ik in elk geval mijn vliegticket kon boeken. Maar alle kleine beetjes zijn nog welkom."

'Je speelt samen met én tegen meiden die tot de wereldtop horen'

De ambitieuze Hilversumse ervaart het verschil tussen het Nederlandse rugby en dat in Australië. Dat zit 'm niet alleen in het tempo. "Aan de andere kant van de wereld spelen de vrouwen veel sneller en willen liefst lichamelijk contact zoveel mogelijk vermijden. Ik ben veel meer op het fysieke rugby ingesteld en houd ervan om de beuk er in te gooien; een 'gamebreaker', zoals dat daar noemen. Wat ik in Australië vooral leer is om een juiste balans te vinden tussen fysiek, snelheid en tactiek. Het afgelopen seizoen heb ik daar in de Nederlandse competitie al profijt van gehad met name bij het geven van passes. Na deze periode in Australië neem ik weer meer rugbybagage mee naar Nederland", zegt ze over de ervaringen die ze naar Nederland heeft meegenomen.

Cruijff Academie
Van Wijnbergen beseft wel dat het leven in Australië niet bestaat uit rugbyen en plezier maken. Ook de studie vereist aandacht. "Ik studeer aan de Johan Cruijff Academie commerciële economie en mijn afstudeerrichting is sportmarketing. Vanuit het buitenland kan je online colleges volgen, hoewel dat met het tijdsverschil wel lastig zal worden. Het voordeel van mijn opleiding is dat sport op één komt en studie op twee. Hoewel je dat laatste zeker niet mag verwaarlozen. Het is in bepaalde periodes van het jaar de juiste prioriteiten stellen", vertelt de jonge rugbyster.

Internationaal heeft het Nederlandse vrouwenrugby na de mislukte kwalificatie (sevens) voor de Spelen in Rio de Janeiro een stap terug moeten zetten. Een groot aantal speelsters is gestopt en de rugbybond moest weer van onderaf beginnen. "We hebben nu een jong en talentvol team en we zijn nu weer aan het bouwen", besluit het rugbytalent. "Eind juni hebben we in de Oekraïne de eerste ronde van de Womens 7 Trophy Poule gewonnen, het op één na hoogste niveau in Europa. En in het eerste weekend van juli eenzelfde toernooi in Hongarije. We zijn nu gepromoveerd naar de Championship poule in Europa; het hoogste niveau."