Gestopt Meentkracht toch aan tafel bij werkgroep Gasvrij

HILVERSUM Is de soep die in de Meent is opgediend toch afgekoeld? De vertegenwoordigers van burgerinitiatief Meentkracht zijn vorige week dinsdag namelijk toch aan tafel verschenen en hebben met de werkgroep Gasvrij overlegd. De oproep van wethouder Jan Kastje om in gesprek te blijven, lijkt effect gehad te hebben.

Haast terloops noemde de GroenLinks-wethouder tijdens de raadsvergadering dat de 'Meentkrachters' 10 juli gewoon hebben mee vergaderd. Kastje geeft desgevraagd aan dat hij veel tijd en moeite heeft gestoken in de drijvende krachten achter het burgerinitiatief, die op 2 juli aankondigden al hun activiteiten te staken, om toch verder te gaan met de Meent aardgasvrij krijgen.
Tijdens het werkgroepoverleg, dat 2,5 uur duurde, is gesproken over de samenwerking, de rolverdeling en de communicatie naar de inwoners vanuit dit gremium. Dat zijn volgens Kastje de drie grootste obstakels. "We hebben het goed met elkaar uitgesproken. Begin september komen we met een soort conceptplan. We gaan met elkaar door en dat gaan we doen", aldus de wethouder.
Vanuit het gestopte burgerinitiatief wordt duidelijk dat de Meentkracht-bezwaren zijn behandeld. Dat is de reden dat ze zijn langsgekomen. De relatie met de gemeente is al meer dan een jaar bekoeld. De initiatiefnemers voelen zich niet serieus genomen. De druppel voor hen was het laten verstrijken van de deadline voor hun projectvoorstel 'MeentGasvrij' - 500 woningen in de Hilversumse Meent gasvrij in tien jaar - door de gemeente. Hierop besloten zij te stoppen met Meentkracht. Dat is en blijft ter ziele.
In het raadhuis zou niet gekeken zijn naar het projectvoorstel waardoor het ook niet verstuurd kon worden naar het ministerie van Binnenlandse Zaken om in aanmerking te komen voor een subsidie. Eerder zei Kastje al dat er wel degelijk is gekeken naar het plan, maar dat het niet financieel solide genoeg was. Wel erkent hij nu dat de gemeente hier anders mee om had kunnen gaan. Aan de gestelde voorwaarden, zoals ondersteuning van het actieplan en contact opnemen met het ministerie, is niet voldaan. Kastje zegt gehamerd te hebben op het gezamenlijk optrekken.