Zorgen bij CDA over veiligheid in verkeer

HILVERSUM Hoe hoog staat de verkeersveiligheid op de agenda van het college van burgemeester en wethouders? Dat wil het CDA weten nu gemeentelijke plannen op dit gebied uitblijven.

In februari kwam het CDA met een rapport van bevindingen. De huidige oppositiepartij haalde bij meer dan honderd Hilversummers reacties op en heeft al die informatie over verkeersveiligheid gebundeld. Daarop kwam de toezegging van het oude college het onderzoek te vergelijken met een eigen inventarisatie om die vervolgens aan de raad aan te bieden. Dat is nog altijd niet gebeurd. Dat leidt tot zorgen bij het CDA, dat nu schriftelijke vragen heeft gesteld.


Hilversum gaat naar 17 wijkagenten

HILVERSUM De vraag was een beetje of Hilversum al de minimale zeventien wijkagenten heeft. "Het is een beetje hoe je telt", zei burgemeester Pieter Broertjes cryptisch. Aan die discussie is een eind gekomen, want Hilversum maakt geld vrij, zodat er daadwerkelijk zeventien wijkagenten zijn.

De wijkagent is de spil in de wijk. Volgens de norm, één wijkagent op vijfduizend inwoners, heeft Hilversum te weinig wijkagenten. Daarom kwam de VVD met steun van Hart voor Hilversum, D66, GroenLinks en de SP met de motie 'Veiligheid op orde'. Naast het optrekken van dit aantal is de eis ook dat de dienders minstens 80 procent van de tijd in hun gebied moeten zijn in plaats van veel administratief werk verrichten op het bureau.

Met de extra ogen en oren is Broertjes tevreden. "Met bijna 90.000 inwoners op 162 na zouden we er nu eigenlijk volgens de norm achttien moeten hebben. Onze prioriteit in Hilversum is meer blauw op straat. Ik ben al jaren in gesprek met de politie om de wijkagenten op niveau te krijgen", voegde hij eraan toe.

Op de keper beschouwd heeft Hilversum al zeventien mensen die in de wijk werken, aldus Broertjes. Volgens de motie zijn dat er twaalf. "Het heeft te maken met MBO- en HBO-wijkagenten. Die laatsten hebben iets meer doorgeleerd en werken ook wel wijkgebonden, waardoor je toch op zeventien komt."