Wethouder Annette Wolthers van Onderwijs over de nieuwe keuze van de regio.
Wethouder Annette Wolthers van Onderwijs over de nieuwe keuze van de regio. Foto: Bastiaan Miché

Nieuwe Gooise leerlingenvervoerder, niet zonder slag of stoot

HILVERSUM De Regio Gooi en Vechtstreek mag definitief het leerlingen- en jeugdhulpvervoer bij een ander bedrijf onderbrengen. De rechter heeft vorige week vrijdag bepaald dat de wegen tussen Connexxion en de Gooise gemeenten mogen scheiden en dat Willemsen-de Koning Groep B.V. de nieuwe vervoerder wordt. Zo meldt wethouder Annette Wolthers van Onderwijs.

Vanaf begin van het nieuwe schooljaar heeft het Gooi een nieuwe vervoerder. De ruim 600 kinderen in de regio gaan in september mee met Willemsen-de Koning. De Regio Gooi en Vechtstreek heeft voor 2018-2019 een nieuwe inkoopprocedure gestart. Tijdens deze procedure is gelet op strengere kwaliteitsnormen voor de maximale afwijking van de afgesproken haal- en brengtijden. Tevens zijn er afspraken gemaakt over de maximale reistijd en over de vaste gezichten achter het stuur. Het persoonlijk contact tussen de chauffeur en de kinderen en een stabiele basis in het leerlingenvervoer zijn van groot belang, benadrukt de wethouder.

Daarbij is bovengenoemd bedrijf het beste uit de bus gekomen. Daarmee is volgens Wolthers de nieuwe kwaliteit en continuïteit van het leerlingenvervoer gewaarborgd. Deze keuze heeft er wel toe geleid dat er afscheid genomen moest worden van Connexxion en met dit voornemen was het in Hilversum gevestigde bedrijf verre van gelukkig. Daarom stapte deze naar de rechter. Vorige week woensdag diende de zaak. Twee dagen later volgde het vonnis. De rechter is met een tussenoplossing gekomen. De nieuwe gewenste vervoerder mag na de zomer inderdaad gaan rijden. Wel moet de regio in de afhandeling met Connexxion nog een formaliteit afhandelen. Dat betekent dat de definitieve gunning van de oorspronkelijke procedure nog even op zich laat wachten. Op zijn vroegst pas vanaf 2 augustus.
Volgens Wolthers kan de uitspraak van de rechter gevolgen hebben voor het personeel van Connexxion. Het vervoersbedrijf meent dat zij volgens de CAO-bepalingen in deze fase niet verplicht is om de NAW-gegevens van de chauffeurs te verstrekken aan de nieuwe vervoerder. "Wij hebben Connexxion, net als de vakbonden, daarom verzocht om vrijwillig mee te werken aan de overdracht van personeel. Willemsen-de Koning heeft aangegeven dat ze ongeacht de CAO-bepalingen bereid is het personeel over te nemen onder de huidige arbeidsvoorwaarden", zo schrijft de wethouder.

Inmiddels zijn alle ouders op de hoogte gebracht van de wissel van de wacht. Willemsen-de Koning neemt volgens de wethouder ook nog contact op met de ouders. Dan krijgen zij tekst en uitleg over de werkwijze die geldt vanaf woensdag 1 augustus.