Burgemeester Pieter Broertjes (links) opende zondag in Beeld en Geluid The Room of Hope.
Burgemeester Pieter Broertjes (links) opende zondag in Beeld en Geluid The Room of Hope. Foto: Bastiaan Miché

17 juli een dag van troost, licht en hoop

De gevolgen van de ramp met de MH17 zijn in Hilversum nog altijd voelbaar. "En daarom is het belangrijk dat we blijven herdenken."

HILVERSUM "Het gevoel van 17 juli 2014 wordt niet minder", concludeert burgemeester Pieter Broertjes als hij terugblikt op de Hilversumse MH17-herdenking. Vier jaar verder, al voelt het voor velen als pas vier jaar verder. Zowel Broertjes als pastoor Jules Dresmé benadrukten dinsdag het belang van het herdenken van de slachtoffers.

"Het blijft een hele bijzondere dag. Vooral als die lijkt op die dag van vier jaar geleden, ook prachtig weer maar die dag eindigde in een gigantische climax. Dat gevoel draag je de hele dag mee. Dat gevoel wordt niet minder", vervolgt de burgervader.
Dat gevoel is voor veel Hilversummers heel herkenbaar. Het in één keer wegvallen van vijftien plaatsgenoten heeft een diepe wond en indruk achtergelaten in de lokale samenleving. Veel inwoners kunnen zich nog heel goed herinneren waar zij die dag van de ramp met het toestel van Malaysian Airlines waren en hoe zij het verdriet en het verlies ervaren hebben. Hoewel de tijd verstreken is, is de pijn nog niet gezakt. Tijdens de korte plechtigheid dinsdagochtend bij het MH17-monument in het Dudokpark blijkt dat ook. "Een indrukwekkende opkomst", vindt Dresmé. "We willen de slachtoffers nooit vergeten op deze dag van troost, licht en hoop", zegt hij nadat de aanwezigen zonnebloemen hebben gelegd bij de vijftien bronzen zonnebloemen. De hele dag door brengen mensen van heinde en verre met zonnebloemen in de hand een bezoek aan het monument.
Sinds eind vorige week staan er op diverse plekken in de gemeente weer bakken met zonnebloemen; het Hilversumse en inmiddels nationale symbool van de MH17-herdenking. In Beeld en Geluid is tot en met zondag 19 augustus de tentoonstelling 'The Room of Hope' te zien. In totaal zijn er 298.000 kraanvogels, 1.000 voor iedere omgekomene. "Het is fijn dat deze expositie in Hilversum is beland", aldus Broertjes.

Bakken met zonnebloemen staan weer in Hilversum.
The Room of Hope in het museum.