"Zet gewoon zonnehoedjes, kogeldistels, sedem en asters in je tuin, daar worden insecten heel blij van," adviseert Elja Sasbach. Foto:

Nederlandse tuinen staan vol bloemen waaraan insecten weinig hebben

We kunnen dan wel massaal onze tuinen vol zetten met hortensia's maar daarmee gaan we het insectenvolk niet helpen, weet Elja Sasbach.

HILVERSUM De verstening van tuinen is de nekslag voor de insecten. "Je ziet steeds minder tuintjes met weelderige bloemen en struiken waarop bijen en vlinders zo dol zijn. Het wordt een groot probleem," waarschuwt Elja Sasbach. Deze vrolijke verschijning heeft zelf in haar voor- en achtertuin van haar huis op de Orionlaan een paradijs voor insecten.

Het bruine zandoogje, de citroenvlinder, het witje, het landkaartje: inmiddels kan Sasbach ze eenvoudig onderscheiden. "Elk jaar monitor ik samen met mijn man routes en als we vlinders zien, dan noteren we dat. Je wordt na zoveel jaar geroutineerd." Het monitoren doet ze samen met de andere leden van de Libellen- en Vlinderwerkgroep Gooi en Vechtstreek. Daarnaast is de van oorsprong Amsterdamse vrijwilliger bij Pollinators, een actieve organisatie die zich inzet om zoveel mogelijk zaden beschikbaar te stellen voor grotere en kleine zaaiprojecten. Zo kwam ze op het idee om een stuk grond in te zaaien met bloemenzaad. "Ik kwam erachter dat buurvrouw Boudewien Mulder net zo begaan is met de toestand van de insecten. Samen hebben we het initiatief genomen om contact te leggen met de gemeente en te vragen of we een stukje grond mochten inzaaien dat verandert in een veld vol nectarbloemen." Bram Kempers van de gemeente Hilversum vond het van meet af aan een prima idee, maar had er geen ervaring mee. Het kwam erop neer dat hij met plezier een stuk grond beschikbaar stelde, maar geen omkijken wilde hebben naar het onderhoud ervan. Een prima deal, vonden de buurvrouwen.

Biologisch zaad

"Kijk, hier is het." Sasbach wijst naar het perceel naast het fietspad van de Orionlaan dat richting de Zuiderhei kronkelt. Samen met de buurvrouw en enthousiaste buurtgenoten heeft ze het, misschien een beetje te laat, ingezaaid met een biologisch bloemenzaadmengsel. Biologisch? Ze knikt. "Veel mensen weten niet dat dat bestaat, maar het is belangrijk. Je weet niet waarmee kwekers hun planten hebben groot getrokken. Als daar giftige middelen bij zijn gebruikt, overleven insecten het niet." Om ervoor te zorgen dat honden uit het perceel blijven, heeft de gemeente er paaltjes met ijzerdraad omheen gezet. Sasbach kan niet wachten tot de bloemen er bloeien. Blij wordt ze van de vrijwilligers en deelnemers van Urban Farming, een Hilversums inwonersinitiatief dat buurtmoestuinen en andere groene ideeën met sociale betekenis initieert. "Zij zorgen ook voor bloemen die aantrekkelijk zijn voor insecten."

Regendans

Grote zorgen maakt ze zich om de droogte van de afgelopen weken. "Ik kan de regen wel uit de lucht kijken," lacht ze. Geen water geven betekent de dood voor veel planten. Vaste grote planten redden het wel, zoals die grote hortenisa's die bijna in elke Nederlandse tuin hun bloeiende best staan te doen. Prachtige bloemen beaamt ze, maar insecten hebben er vaak niet veel aan. "Zet daarvoor in de plaats zonnehoedjes neer, of kogeldistels, sedem of asters," adviseert ze.

De verstening van voor- en achtertuinen is de nekslag voor insecten

Hongerige vogels

Ze vertelt dat de Pollinators elk jaar in april via distributiepunten door het hele land gratis zaad verstrekt om zo grote en kleine zaaiprojecten in steden te stimuleren. Het is volgens haar zo belangrijk om te voorkomen dat er steeds minder insecten rondvliegen. Ze merkt het aan de vogels in de tuin die ze veel langer voorziet van voedsel dan jaren terug.
Er is simpelweg onvoldoende voedsel voor ze. Aan de stenen muur van de schuur hangt een insectenhotel waar het een komen en gaan is van gasten die in- en uitchecken. Laatst werd het bezocht door een specht die de insecten er fanatiek uittikte met zijn snavel. Ze haalt lachend haar schouders op: zo gaat het nou ook eenmaal in de natuur.