Er komt een gezamenlijk onderzoek naar de brand in het transformatorhuis.
Er komt een gezamenlijk onderzoek naar de brand in het transformatorhuis. Foto: Foto Miché / Remco Jakma

Bijna ramp door fout in schakelsysteem

HILVERSUM Netbeheerder Liander had zaterdag 9 juli tijdens de brand in het transformatorhuis aan de Oude Amersfoortseweg wel degelijk de spanning van het gebouw gehaald. Door een fout in het schakelsysteem was een deel van de spanning op de bovenleiding, om de treinen te laten rijden, nog in het pand aanwezig. Althans, dat blijkt uit de eerste bevindingen.

Vrijdag hebben Liander, ProRail en vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio een gesprek gevoerd met elkaar. Dat is gebeurd op initiatief van burgemeester Pieter Broertjes, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio. Zowel de spoor- als de netbeheerder hadden al aangekondigd de zaak te onderzoeken. Nu is besloten dat de drie partijen gezamenlijk gaan optrekken in het lopende onderzoek.

Vorige week zaterdag brak er brand uit in het transformatorhuis langs het spoor bij station Sportpark. De eerste melding kwam binnen om 9.09 uur. Het duurde meer dan drie uur voordat de brandweer daadwerkelijk kon gaan blussen. In de tussentijd ging het bijna helemaal mis. De Hilversumse hulpdienst vroeg aan ProRail en Liander om respectievelijk hun installatie en hoogspanningsaansluiting spanningsloos te maken. Beide partijen hebben dit bevestigd en teruggekoppeld aan de brandweer, die aan de slag ging om de brand te blussen. Maar de brandweerlieden kwamen met de schrik vrij toen er toch nog spanning was in het pand. Dat lag aan een niet-werkende schakelaar.

Door snel en adequaat handelen van de brandweer zijn hun mensen ontsnapt aan elektrocutie. Maar deze gebeurtenis had diepe impact op de brandweerlieden, zo heeft Broertjes vorige week al laten weten. De arbomedewerker van de brandweer heeft melding van het incident gemaakt bij de inspectie en ProRail en Liander kondigden onafhankelijk van elkaar aan onderzoek te doen naar wat er fout is gegaan.

In het gezamenlijke onderhoud van vrijdag is beklonken dat alle betrokken partij gaan deelnemen aan het lopende onderzoek. Alle bevindingen en conclusies komen in een rapport. Tevens gaan de drie bekijken hoe zij de afstemming tijdens een dergelijk complex incident kunnen verbeteren. Daarnaast gaan ProRail en Liander nog met het brandweerkorps om de tafel zitten. Zij nemen de gebeurtenissen van zaterdag 9 juli grondig met elkaar door en gaan werken aan hoe zij beter voorlichting kunnen geven over stroomvoorzieningen in dit soort transformatorhuizen.