Aardbeien met slagroom moesten zorgen voor het Wimbledon-gevoel op het terras aan het Kininelaantje
Aardbeien met slagroom moesten zorgen voor het Wimbledon-gevoel op het terras aan het Kininelaantje Foto: Bastiaan Miché

'Tennis is emotie, ook hier, hoor'

De behoefte om overdag fanatiek te tennissen is groot bij vijftigplussers. In Hilversum is het eerste open toernooi voor deze doelgroep georganiseerd.

HILVERSUM Sportief bezig zijn en tegelijkertijd sociale contacten opdoen. Dat is de gedachte achter het eerste 50-plus tennistoernooi bij het Tulip Tennis Centre. Na afloop van de partijen zit het met de sfeer wel snor, maar op de tennisbaan kan het er fanatiek aan toegaan. "Tennis is emotie, ook hier, hoor."

Het is vrijdag even voor 16.00 uur. De laatste punten zijn gespeeld op de gravelbanen aan het Kininelaantje 12. Aan de uitslagentafel verschijnen blije en minder tevreden gezichten. Hoewel het sociale aspect van dit toernooi voor de vijftigplusser belangrijk is, geldt dat ook voor de prestaties op de tennisbaan. Op het gravel wordt best met het mes tussen de tanden gespeeld. "Er wordt zeker fanatiek getennist. Op de baan is dat prima, maar daarna moet het, zeker op onze leeftijd, over zijn", meldt Ron Ertner, mede-organisator en lid van de toernooileiding.

Steeds meer toernooien voor de vijftigplusser verschijnen op de tennisagenda. Die behoefte neemt ook toe. Op een doordeweeks dag tijdens kantooruren een competitieve bal slaan is de wens. De doelgroep wil volgens Ertner niet 's avonds laat doorhalen op de baan. Dat is dan ook precies wat er is gebeurd tijdens de eerste editie van het toernooi bij het Tulip Tennis Centre. De tennissers kwamen tussen 9.00 en 17.00 uur in actie.

Tot vorige week ontbrak zo'n sportief evenement nog in Hilversum. Samen met zijn vrouw Denise zette Ertner zijn schouders onder het dubbeltoernooi bij hun tennisvereniging. Meteen pakte zij het groots aan. Zo is de tennisbond een partner. Dat betekent dat het KNLTB-toernooi is. Daar zitten strikte regels en voorwaarden aan en vooral de te gebruiken software heeft voor hoofdbrekens gezorgd. De hitte heeft voor een extra opgave gezorgd. Tijdens het toernooi zijn de deelnemers continu van water, bouillon en ijsjes voorzien om het zo aangenaam mogelijk te maken.

Uit het hele land kwamen de deelnemers om te dubbelen of te mixen naar Hilversum toe. Het Tulip Rojo 50 + Senior Open, zoals de officiële naam luidt, is een open toernooi. Wat dit toernooi een extra dimensie geeft volgens Ertner, is dat er gespeeld wordt in de categorieën 5 tot en met 8. Zo'n breed deelnemersveld is elders maar weinig te zien. Met bijna honderd inschrijvingen is de organisatie best tevreden. Niet slecht voor een eerste keer. Gezien het aantal deelnemers en de enthousiaste reacties keert het evenement zeker terug op de agenda. Werken aan de naamsbekendheid is het devies.

Alle deelnemers zijn vrijdag, op de slotdag van het toernooi, op de baan verschenen. Naast de finales in de diverse categorieën spelen de tennissers die eerder in de week eruit vlogen een tiebreaktoernooi. Als iedereen aanwezig is, is het goed afsluiten. Deze gedachte onderstreept het belang van het sociaal bezig zijn. Dat het met de sfeer wel goed zit, is duidelijk nadat vrijdag de laatste wedstrijden gespeeld zijn. De lange tafels op het terras zitten vol. Onder het genot van een drankje en aardbeien met slagroom beschouwen de tennissers hun wedstrijden en het toernooi na. In de tussentijd doet Ertner de prijsuitreiking. De barbecue staat al aan en zorgen Paul Poulissen en een zangeres voor muzikaal vertier als afsluiter van het evenement.

Zo'n breed deelnemersveld is elders nauwelijks te zien