Gilion gaat hoger dan iedereen.
Gilion gaat hoger dan iedereen. Foto: Ilja Huner

Bussumse 'Big Air' kitesurfer Gilion Goveia vliegt hoger dan iedereen

Het leven van Gilion Goveia draait om kitesurfen. Hij heeft zijn eigen kiteschool én boardmerk. Hij werkt aan veilige lesprogramma's en gaat voor de hoogste sprong ter wereld.

MUIDERBERG De wind klappert om je oren, kites in alle kleuren vliegen door de lucht. Over het water scheren de kitesurfers voorbij. Geen zorgen aan hun hoofd, hun focus op het water en de wind. Het vrije leven. Professioneel kitesurfer Gilion (30) uit Bussum is verslaafd aan de sport.

Zijn jeugd bracht Gilion door in Almere en in Weesp. "Toen ik 18 jaar was begon ik met kiten. Ik zocht iets met een uitdaging en ben begonnen met powerkiten. Daarna maakte ik de overstap naar het kitesurfen. Dat was toen het kitesurfen echt nog in de kinderschoenen stond. Het was alsof je direct in een raceauto moest rijden. Ik ging er vol in, met windkracht 7, terwijl we tegenwoordig beginners adviseren tot maximaal windkracht 6 te gaan."
Gilion liet zich hier echter niet door weerhouden, hij wilde alleen maar meer, harder en hoger. Hij ging dus naar het strand. Heel veel naar het strand om het kiten onder de knie te krijgen. Toen nog bij Pampushaven, maar kiten op die 'spot' is inmiddels niet meer toegestaan. "Ik ging de hele zomer, maar ook in de winter. Het water was superkoud, maar het is echt een verslaving. Ik ben als kitesrfer vrij om te doen wat ik wil. Ik ging overdag kitesufen en 's avonds werkte ik als kok bij Alhambra in Weesp."

In 2008, toen hij 20 was, begon hij zijn eigen boardmerk. Een jaar later voegde hij daar zijn eigen kiteschool aan toe. "Ik zag kansen en heb die gegrepen. Ik heb nu een heel eigen, internationaal merk, Fluid Kiteboarding." Hij traint ook veel in het buitenland. Daar test hij onder andere de nieuwste boards die hij lanceert. Zijn kites zijn verkrijgbaar in Kaapstad, Australië, noem maar op. "Laatst zag ik mijn kites ook bij wedstrijden in Nederland en Griekenland. Mijn gear is dus echt goed genoeg voor de beste kiters van de wereld. Probleem is vaak dat kitesurfers erg merkvast zijn. Maar wie eenmaal overstapt, wil niet meer anders", lacht hij.
Deelname aan wedstrijden is niet iets waar de Bussumer warm voor draait. Hij houdt het liever bij zichzelf. Hij vindt het misschien wel leuk als een sprong zijn naam zou krijgen. "Je ziet dat pro riders vaak een bepaalde combinatie van bewegingen een unieke naam geven. Ik heb al gezien dat een trick van mij door een andere rider is weggekaapt. De salto voorover zonder handen, bijvoorbeeld: ik deed die in Kaapstad en een paar dagen later zie je andere mensen dat nadoen."

Muiderberg is een van de plekken waar Gilion veel te vinden is. "Ideaal voor beginners en er gebeuren nauwelijks ongelukken. Bovendien is de sfeer gemoedelijk." Maar hij ziet ook dat zaken beter kunnen. "We missen een koffietentje en een plek om je om te kleden. Als de wind goed staat heb je zo 200 kitesurfers. Ze hebben moeite een parkeerplek te vinden en ze kleden zich vaak bij de auto om. Ik weet niet hoe leuk de inwoners van Muiderberg dat vinden, al die halfblote mensen voor de deur..." Ander puntje van aandacht is het strand, waar direct naast het water een fietspad loopt. "Wandelaars en fietsers stappen op je lijnen als je het water in wilt gaan, levensgevaarlijk. Het zou veiliger zijn om het fietspad te verleggen."

Gilion heeft nog veel doelen voor ogen. Het wereldrecord voor de hoogste sprong zet hij graag op zijn naam. "Ik ben de eerste in de wereld die hoger dan 20 meter is gegaan. Inmiddels zit ik op 28.1 meter en nu wil ik de 30 meter aantikken." Die hoogte bereikt hij nooit op het strand van Muiderberg, maar wel op zee. "Hoe hoger de golf, hoe hoger de sprong. Ik vaar met 60 kilometer per uur op de golf af en dan is het een kwestie van hard trekken en timen."

De kennis over het kiten deelt Gilion graag met zijn cursisten. Hij kan ze al in een uur of tien leren hoe ze zich over het water moeten bewegen. Maar hij gaat verder. Zo werkt hij aan een kennisproject. "Wat gebeurt er onder de 'motorkap' van de kite? Ik wil dat laten zien in video's. Mijn ultieme doel is om hiermee de sport veiliger te maken", besluit de waaghals.

'Mijn ultieme doel is om de sport veiliger te maken'

Kiteboard naar eigen ontwerp.